S mBank máte svou kartu i finance plně pod kontrolou

Zdroj: mBank

Technologické vymoženosti zjednodušují a zrychlují řadu věcí – poslední dobou třeba placení a správu financí. To s sebou na druhou stranu může nést i jistá rizika. Množí se podvodníci, kteří se rafinovaně snaží druhé připravit o peníze. Banky si to uvědomují a pro zabezpečení financí svých klientů dělají maximum. Ale vždy lze udělat i něco navíc.

„Spousta běžných aktivit se i z důvodu koronavirové pandemie přesunula do online prostředí – například takové nakupování v e-shopech včetně placení online. Pro lidi je to velmi pohodlné, měli by ale mít na paměti, že musí být opatrní a dodržovat jisté bezpečnostní zásady. Ty jsme přehledně shrnuli na webu mBank, kde se k nim nejen naši klienti mohou vracet. Chceme je tak podpořit v tom, aby využívali možností, které jim banka pro zajištění maximální bezpečnosti nabízí,“ říká Tereza Froňková, ředitelka marketingové komunikace mBank.

Ne všichni například vědí, že u mBank lze dočasně zablokovat celou platební kartu, a to jen prostřednictvím mobilní aplikace. Určitě se vám někdy stalo, že jste začali panikařit v obavě, že jste někde zapomněli nebo ztratili peněženku. Než volat do banky a složitě vysvětlovat, že nevíte, zda karta jen leží někde pohozená, nebo jestli mohlo dojít k jejímu zneužití, stačí otevřít aplikaci a na pár kliků ji zablokujete. Odblokovat ji pak lze stejně snadno.

aplikaci mBank se dají blokovat i některé typy transakcí, například ty zahraniční nebo bezkontaktní. Velmi užitečná je také možnost zablokovat magnetický proužek, který v Evropě většinou vůbec není potřeba, ale jeho blokace může výrazně zvýšit ochranu před skimmingem, tedy zkopírováním platební karty bez vědomí majitele.

Co pro bezpečnost dělá banka a co pro ni můžeme udělat my sami, mBank přehledně shrnuje na svém webu v hlavním menu v záložce Bezpečnost

Pro zvýšení bezpečnosti je příhodné nastavit limity pro různé typy transakcí. Díky tomu klienti mají jistotu, že v případě zneužití karty při ztrátě nebo zkopírování nepřesáhnou výběr z bankomatu nebo platba na internetu jimi stanovenou částku. Vždy je tedy lepší zvolit nižší částku a tu pak operativně upravovat dle potřeby. „Pokud by klient zrovna musel zaplatit něco dražšího, není problém částku v aplikaci mBank prostřednictvím pouhých pár kliků změnit,“ uvádí Martin Podolák, ředitel produktové a procesní divize mBank pro Českou republiku a Slovensko.

Obzvlášť opatrní a obezřetní, co se týče karty a financí, bychom měli být v zahraničí. Někteří provozovatelé bankomatů a terminálů totiž ve snaze znevýhodnit kurz pro zahraniční uživatele nabízejí službu DCC, kvůli které se výběr či platba prodraží. „Vedle magnetického proužku by se při cestách do ciziny měla zablokovat i tato služba. mBank navíc umožňuje blokovat i tzv. surcharge fee, což je dodatečný poplatek, který si účtují některé zahraniční bankomaty. Ten může dosáhnout i výše 200 Kč,“ vysvětluje Martin Podolák.

mBank všechna tato nastavení karty, která vedou k jejímu maximálnímu zabezpečení, umožňuje, a to formou, která je pohodlná, jednoduchá a rychlá – přes mobilní aplikaci mBank. „Lidé si díky tomu mohou měnit nastavení kdykoli podle potřeby – třeba při čekání ve frontě. Stačí pár kliků a efekt je okamžitý. Navíc je to všechno zcela zdarma,“ doplňuje Martin Podolák.

Jaké jsou další užitečné funkce ke zvýšení bezpečnosti a čemu všemu byste měli věnovat pozornost – například jaká volit hesla, jak poznat podvodný e-shop či proč v některých případech raději používat mobilní data místo veřejné sítě wi-fi, se dozvíte na www.mbank.cz.