Sázka na risk nevyšla. Transformované fondy loni předčily účastnické

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Přestup do nových fondů penzijního spoření se účastníkům třetího důchodového pilíře loni nevyplatil. Takzvané účastnické fondy, kam mohli lidé vstupovat od roku 2013, totiž vydělaly ještě méně než důchodová konta uzavřená podle pravidel před penzijní reformou. Právě šance na vyšší výdělky díky širším investičním možnostem měla udělat z nových fondů magnet pro klienty nespokojené s tempem růstu svých úspor na penzi.

Zatímco účastnické fondy vydělaly podle Asociace penzijních společností loni klientům 0,8 procenta, staré, takzvané transformované fondy garantující zachování výše úspor, nabídly střádalům o čtvrtinu více. Správcům penzijních úspor zamotaly hlavu prudké otřesy na finančních trzích, ale i dlouhodobě nízké úrokové sazby. „Pro konzervativní investiční strategie je stále těžší vyhledávat investiční příležitosti se zajímavým výnosem a přitom nízkým rizikem,“ uvádí Petr Brousil z Penzijní společnosti České pojišťovny.

Čtvrtina z účastnických fondů na trhu sázející na agresivnější investiční strategie dokonce prodělala. „Vlivem řecké krize a vývoje v Číně došlo k většímu výprodeji na globálních akciových trzích, mimořádná citlivost na mezinárodní situaci vydržela finančním trhům i ve zbytku roku,“ dodává Karel Žyla z Penzijní společnosti Axa.

Nevalný zájem o nové fondy vede k poklesu počtu účastníků důchodového spoření

Nevalné výnosy se fondy snaží vylepšit úpravou svých investičních politik. V nových fondech třetího pilíře se tak například oproti loňsku více než o desetinu zvýšil podíl akcií, dokonce pětinásobně pak vzrostl objem nakoupených dluhopisů evropských vlád a firem, kterých je tak momentálně v aktivech fondů přes patnáct procent. Ochabující zájem o nové fondy mezitím vede k poklesu počtu účastníků důchodového systému.

Klienti starých fondů totiž před přechodem do nových fondů preferují ukončení spoření. „Účastníci čerpající dávky z již uzavřených transformovaných fondů převyšují počet účastníků vstupujících do účastnických fondů. Předpokládáme ale, že nové legislativní úpravy ve třetím pilíři tempo úbytku zpomalí,“ uvedl prezident Asociace penzijních společností Aleš Poklop.