Sberbank chce expandovat do Polska

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: sbrf.ru

Největší ruský peněžní ústav Sberbank chce expandovat do Polska. Tamní tajné služby již brojí na obranu polských zájmů. Polská kontrašpionáž ABW (Agentura pro vnitřní bezpečnost) reagovala na plány ruské banky v Polsku velmi promptně. Na konci října uspořádala školení pro vysoké úředníky Státního finančního dohledu KNF, během nějž upozorňovala na možné aktivity ruských zpravodajských služeb, informuje varšavský deník Rzeczpospolita.

„Máme informace, že ruské služby se v pokusu převzít polský bankovní sektor silně angažují,“ řekl vysoce postavený důstojník ABW.

Finanční dohled ani kontrašpionáž nechtějí prozradit detaily školení. Zpětně jen finanční dohled doplnil, že důvodem školení nebyly plány Sberbank.

Šéf Sberbank German Gref již začátkem září oznámil, že jeho bankovní dům se velmi zajímá o Polsko a Turecko. Před týdnem deník Rzeczpospolita napsal, že ruská banka si ve Varšavě najala advokátní kancelář, investiční banku a PR agenturu, aby se lépe připravila na akvizice v polském bankovním sektoru.

Podle deníku mohou Rusové nejprve koupit menší institut předtím, než se pokusí dosáhnout vlastního cíle – ovládnutí velkého ústavu, možná i některé z pětice největších bank.

Takovým precedentem se může stát převzetí banky Allior, kontrolované italskou společností Carlo Tassar S.p. A. z Brena, jejímž šéfem je miliardář Romain Zaleski. Dostat se ale může i na jiné ústavy, jako jsou Kredyt Bank, Bank Millennium či BRE Bank, které by mohly být Rusům přenechány jejich matkami (KBC, Banco Comercial Portugues a Commerzbank). Začátkem září však Gref dementoval informace, že by se měla vést jednání o koupi Kredyt Bank nebo Bank Millennium.

Rzeczpospolita uvádí, že kupujícím navíc nemusí být sama Sberbank, nýbrž její rakouská dcera Volksbank International, která byla největším ruským peněžním institute převzata před několika týdny.

Rusové investují ve východní Evropě

Ruské investice ve východní Evropě podle údajů Konference OSN o obchodu a rozvoji za poslední tři roky vzrostly o 2,8 miliardy dolarů, zatímco za předchozích 17 let od pádu Sovětského svazu v roce 1991 činily asi jen 2,4 miliardy dolarů. Ve východní Evropě, která byla kdysi imperiálním předpolím Ruska, tak znovu roste jeho vliv, napsal americký list The Christian Science Monitor.

Autor je spolupracovníkem redakce