Sberbank míří do insolvence. Zájemce o koupi se nenašel

Před pobočkami Sberbank stály na jaře dlouhé fronty lidí.

Před pobočkami Sberbank stály na jaře dlouhé fronty lidí. Zdroj: Dominik Kučera, E15

Padlá česká banka s ruskými kořeny, kterou v květnu Městský soud v Praze poslal do likvidace, podala sama na sebe insolvenční návrh v zastoupení likvidátorky Jiřiny Lužové. Návrh zveřejnil soud v insolvenčním rejstříku. Aktiva Sberbank se tedy v rámci likvidace nepodařilo prodat zájemcům, mezi které patřila PPF, Česká spořitelna či ČSOB.

Prodej zrušené Sberbank se zkomplikoval. Likvidátorka banky Jiřina Lužová v řádném termínu neobdržela žádné nabídky od tuzemských bank na odkup aktiv tohoto finančního ústavu. Sberbank tedy sama na sebe podala insolvenční návrh. Nachází se totiž v úpadku, a to v obou jeho formách, tedy platební neschopnosti i předlužení, neboť má více věřitelů a peněžité závazky po dobu delší než měsíc po splatnosti a není schopna tyto závazky plnit.

Souhrn závazků banky podle informací uvedených v insolvenčním návrhu letos v červnu přesáhl o více než 150 milionů korun hodnotu majetku banky a podle likvidátorky lze očekávat, že ke konci července budou závazky přesahovat majetek až o více než 600 milionů korun. Bance ČNB odebrala licenci a ta tak nemůže pokračovat v provozu. 

„Pokud by úvěrové portfolio dlužníka nemohlo být zpeněženo, věřitelům dlužníka vznikne značná újma, protože by míra jejich uspokojení byla velmi pravděpodobně značně nižší, když úvěrové portfolio je zdaleka nejhodnotnějším aktivem dlužníka,“ uvedla banka v odůvodnění svého návrhu s tím, že úvěrové portfolio musí být zpeněženo do 12. prosince 2022. Po tomto datu hrozí, že banka už nebude mít přístup do svého hlavního bankovního systému a do dalších nepostradatelných systémů.

Podle informací, se kterými přišly Lidové noviny, za aktiva Sberbank nejvíce nabízela skupina PPF spolu s Air Bank; šlo o částku 52,4 miliardy korun. Zájemcem byla i Česká spořitelna, ta nabízela 52 miliard korun. Oba finanční domy se ale nakonec stáhly a závazné nabídky nakonec nepodaly. O Sberbank se neformálně ucházela i ČSOB, která ale chtěla koupit jen hypoteční portfolio, a to za 30 miliard korun. Jenže tyto nabízené částky by podle Sberbank nestačily na uhrazení všech dluhů.

„Prodejní proces by byl dokončen pouze při splnění předpokladu, že by nabídnutá kupní cena za úvěrové portfolio dlužníka společně s ostatními aktivy dostačovala k uhrazení veškerých závazků dlužníka a mohlo tak dojít k dokončení jeho likvidace solventní cestou,“ zdůvodnila banka v insolvenčním návrhu.

Aby bylo možné co nejdříve najít kupce úvěrového portfolia banky, je nyní podle Sberbank vhodné ustanovit předběžného insolvenčního správce a jmenovat prozatímní věřitelský výbor. Dosavadní likvidátorka banky Jiřina Lužová by měla být dle insolvenčního návrhu ustanovena soudem insolvenční správkyní. 

V rámci insolvence však hrozí, že pohledávky věřitelů ve výši několika desítek miliard korun nemusejí být uspokojeny v plné výši. Věřitelé, jejichž vklady byly pojištěny, byli už z valné míry uspokojeni z náhrad garančního fondu vyplácených Komerční bankou. 

„Jedná se o vývoj, který se dal bohužel předpokládat a o kterém jsem mluvil už v březnu. Rozumím tomu, že se likvidátorka musela nejprve pokusit prodat padlou Sberbank a její úvěrové portfolio jako celek, ale bylo téměř jisté, že k takovému prodeji nedojde. Sberbank jednak ztratila na hodnotě a atraktivitě tím, že jí ČNB odebrala bankovní licenci. Navíc případní zájemci o koupi úvěrového portfolia si museli jednoduše spočítat, že pro ně bude výhodnější počkat, až bývalá banka spadne do insolvenčního řízení. V něm bude případný nákup vybraných aktiv výhodnější,“ okomentoval současnou situaci banky Jan Langmeier, advokát a insolvenční správce se zvláštním povolením řešit ty největší úpadky včetně bank.

ČNB zahájila se Sberbank správní řízení o odnětí povolení působit jako banka 28. února 2022 pro její neschopnost plnit závazky vůči klientům poté, co došlo ke zhoršení likviditní situace. Tu způsobil významný odliv klientských vkladů v reakci na napadení Ukrajiny Ruskem. V květnu pak Městský soud v Praze na návrh České národní banky tehdy třináctou největší banku v Česku zrušil.