Singapur, centrum obchodu s komoditami

Singapur

Singapur Zdroj: Profimedia.cz

Rychlý růst ekonomik regionu jihovýchodní Asie v kombinaci s daňovými úlevami, které Singapur nabízí, činí z tohoto městského státu ideálního kandidáta na finanční centrum regionu. Singapur, který je již hlavním dějištěm obchodu s ropou, by se rád stal také střediskem obchodu se všemi komoditami a nechal za sebou své nejvýznamnější konkurenty, jimiž jsou Hongkong a Šanghaj.

Singapur již jednou centrem obchodu v jihovýchodní Asii byl, a to hned poté, co ho v roce 1819 založil sir Stamford Raffles. Tehdy se však obchodovalo hlavně s kaučukem, cínem, zlatem a opiem. Později však přebral úlohu finančního centra regionu rychle rostoucí Hongkong.

„Již nějakou dobu mají vizi vytvořit ze Singapuru v dohledné době centrum obchodu s komoditami a nedávno se tato snaha začala vyplácet,“ míní Jennifer Ilkiwová, šéfka asijsko-pacifické divize americké komoditní burzy IntercontinentalExchange (ICE).

Sunny Verghese, šéf firmy Olam, jež obchoduje se zemědělskými komoditami, si však myslí, že během pěti až sedmi let dožene čínská konkurence Singapur. Společnost Olam do Singapuru přesídlila před pár lety z Londýna a její cenné papíry jsou již kotované na tamní burze.

Další obchodníci se do Singapuru buď stěhují, nebo tam otevírají regionální zastoupení. Řadí se k nim například Xstrata, BHP Billiton či Anglo American.

Čtěte také:

Provozovatel F1 může zahájit přípravy ke vstupu na burzu

CzechInvest vyšle české firmy do Singapuru

Nejrychlejší ekonomikou světa by letos mohl být Singapur

Do centrální části Singapuru obchodníky přilákala rostoucí poptávka po komoditách v rychle rostoucích asijských ekonomikách. Makléři dodávají, že ostrovní stát také profituje z nízké daňové zátěže a regulatorní arbitráže. To je silné lákadlo pro společnosti, které nechtějí, aby jim regulátor neustále dýchal na záda.

Finanční sektor se tak stává stále důležitějším zaměstnavatelem obyvatel městského státu. Podle singapurské vlády se v loňském roce počet makléřů obchodujících s fyzickými komoditami zvýšil o sedmnáct procent na více než dvanáct tisíc.

Formula One na singapurské burze

Singapur neláká jen obchodníky s komoditami, ale i společnosti hledající místo pro vstup na burzu. Private equity společnost a většinový vlastník firmy Formula One, která provozuje závody formule 1, CVC Capital Partners již formou primárního úpisu na singapurské burze prodala třetinu podílu ve společnosti. Transakce Formula One ocenila na 9,1 miliardy dolarů, IPO má vynést až tři miliardy dolarů. Povolení umístit akcie na singapurské burze získal již v září také fotbalový klub Manchester United, se vstupem na burzu ale zatím otálí.