Singer: Intervence by mohly skončit za rok, pak se možná zvýší sazby

Guvernér České národní banky Miroslav Singer

Guvernér České národní banky Miroslav Singer Zdroj: Anna Vackova, E15

Česká národní banky by mohla na počátku příštího roku upustit od devizových intervencí. Měnová politika by se pak vrátila do standardního režimu, v němž hlavní roli hrají opět úrokové sazby. Podle guvernéra ČNB Miroslava Singera to vyplývá z nové prognózy. Bankovní rada tak chce udržovat kurz poblíž 27 korun za euro přinejmenším do začátku roku 2015.

ČNB podle hlavního ekonoma Patrie Finance Davida Marka ve své prognóze reflektuje zlepšení současné situace v české ekonomice, přičemž z vývoje popsaného v prognóze logicky vychází, že kurzový závazek skončí někdy na přelomu letošního a příštího roku.

„Pokud se poté bude kurz koruny chovat normálně, bude moci ČNB následně přistoupit ke zvyšování úrokových sazeb. Nicméně nic zběsilého by nás v příštím roce s úrokovými sazbami čekat nemělo,“ doplnil Marek.

Guvernér k ukončení intervencí uvedl, že centrální banka následně počká na reakci kurzu koruny a až poté by mohla přistoupit ke zvyšování úrokových sazeb.

Vývoj kurzu koruny vůči euru za poslední rok:Vývoj kurzu koruny vůči euruVývoj kurzu koruny vůči euru | Kurzy.czZdroj: Kurzy.cz

Oslabení kurzu podle Singera významně přispělo k odvrácení hrozby deflace a urychlí návrat inflace k dvouprocentnímu cíli. To by měl přitom nastat koncem roku 2014. Intervence rovněž podle něj podpoří oživení ekonomiky a trhu práce.

„Hladinu závazku poblíž 27 korun za euro tak bankovní rada považuje nadále za vhodně zvolenou a zajišťuje uvolnění měnových podmínek v potřebném rozsahu,“ vysvětlil Singer.

Devizové intervence spustila ČNB loni v listopadu s cílem uvolnit měnové podmínky a zabránit deflaci. Snaha držet kurz koruny poblíž 27korunové hranice by měl podle tehdejšího vyjádření Singera trvat nejméně rok a půl.