Skoro polovina Čechů nemá úspory, hůř jsou na tom jen Rumuni a Turci

Bankomat České spořitelny pro vklad i výběr hotovosti.

Bankomat České spořitelny pro vklad i výběr hotovosti. Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Pokud dojde na úspory, Češi evropskými přeborníky rozhodně nejsou. Zjistila to studie ING, podle které patří podíl lidí v Česku bez peněz na horší časy k těm nejvyšším na starém kontinentu. Jedenačtyřicet Čechů ze sta prý pak dokonce žádné úspory nemá. Alespoň ty uložené na bankovních kontech.

Podle dat České národní banky (ČNB) držely domácnosti koncem listopadu loňského roku 1,9 bilionů korun, tedy o pět procent více než loni. Ze statistik vyplývá, že mezi lidmi klesá popularita termínovaných kont ve prospěch běžných účtů. Zatímco zůstatky na neomezeně dostupných kontech od loňska o 13 procent vzrostly, stavy termínových účtů se naopak o šest procent snížily.

Podle ING Češi loni ze svých kont spíše vybírali, než by šetřili. Zatímco pětině obyvatel se během loňska podařilo stav svého účtu navýšit, čtvrtina lidí naopak ze svých úspor čerpala.

V utrácení úspor ale patří naše země v rámci Evropy k těm opatrnějším, pořádně do svých rezerv loni totiž sáhli třeba Italové nebo Francouzi, takřka polovina domácností z těchto zemí totiž v závěru roku hlásila pokles úspor. Na rezervy naopak sáhlo jen 23 procent Britů a Poláků.

Rezerva na tři měsíce

Doba, po kterou by Češi dokázali ze svých úspor financovat provoz své domácnosti, klesá. Podle posledních údajů ING by domácí úspory vydržely zhruba na tříměsíční výdaje.

„Lidé se základním vzděláním nemají vytvořenu finanční rezervu ani na dva měsíce. Naopak nejlépe jsou na tom již tradičně vysokoškolsky vzdělaní, kteří mají finanční rezervu na čtyři měsíce. Z regionálního pohledu mají nejvíce naspořeno Pražané a Středočeši, a to na tři a půl měsíce, zatímco Moravané na tři a Češi (bez Prahy a středních Čech) na necelé tři měsíce,“ uvádí studie banky.