Skupina VIG dál rostla, pomohlo hlavně Polsko

Sídlo VIG, vídeňská Ringturm

Sídlo VIG, vídeňská Ringturm Zdroj: Wiener Stadtische

Pojišťovací skupině Vienna Insurance Group (VIG) se daří čelit evropské hospodářské recesi. Vloni zaznamenala meziroční růst předepsaného pojištění o 9,5 procenta na 9,9 miliardy eur. Předběžný hrubý zisk stoupl o přibližně pět procent na 585 milionů eur. „Naše dividendová politika se nemění, akcionářům rozdělujeme třicet procent ze zisku. Předpokládám tedy, že dividenda mírně stoupne,“ prohlásil šéf VIG Peter Hagen. Loni skupina vyplácela 1,1 eura na akcii.

Analytici Deutsche Bank na zveřejněná čísla reagovali revizí investičního doporučení. Původní „koupit“ změnili na „držet“, avšak při souběžném zvýšení cílové ceny na 40 eur z dosavadních 37 eur. Na růst tržeb měl největší vliv zájem o nový typ produktu v oblasti životního pojištění v Polsku. Celkem VIG z pojistného v Polsku inkasovala 1,7 miliardy eur, meziročně o 72 procent víc.

V Česku, kde VIG vlastní Kooperativu, Českou podnikatelskou pojišťovnu a Pojišťovnu České spořitelny, skupina rostla jen mírně, s tržbami 1,9 miliardy eur si udržela zhruba třetinový podíl na trhu. „Pojistné z České republiky se na celkových příjmech skupiny podílí zhruba z jedné pětiny,“ uvedl generální ředitel Kooperativy Martin Diviš.

Podle Hagena panuje komplikovaná situace na trzích v Chorvatsku a především v Rumunsku. „Na rumunském trhu jsme stále jedničkou, ale je možné, že budeme muset přistoupit ke kompromisům. Nyní tam probíhá cenová válka v oblasti povinného ručení, my se jí ale nechceme účastnit,“ informoval Hagen.

Skupina VIG zaznamenala na rumunském trhu zhruba desetiprocentní meziroční pokles vybraného pojistného.

V Albánii jsme spokoje ní, říká šéf VIG Peter Hagen

Šéf VIG Peter HagenŠéf VIG Peter Hagen | VIG Vídeň Česká energetická společnost ČEZ má v Albánii nejen značné potíže s odběrateli, ale i se zástupci státu. Šéf pojišťovací skupiny VIG Peter Hagen se ale podnikání v této zemi neobává. „Oblast pojištění není tak sociálně citlivá jako elektřina a nepodléhá tolik politickým tlakům,“ myslí si Hagen.

* E15: V Rumunsku podle vašich slov panuje cenová válka. V čem spočívá?

Tamní trh je velmi specifický, v podstatě se soustředí pouze na povinné ručení. Je tam několik pojišťoven, které patří bohatým lidem. Ti se naučili, že když vytvoří velký obrat, prodají firmu draze nějakému hlupákovi. Vysokého obratu dosáhnu tím, že snížím ceny. Podařilo se jim získat velké množství klientů, jen do toho přišla ekonomická krize a jejich firmu pak už nechtěl nikdo koupit. Škody samozřejmě přišly, ale pojistné nestačilo. Takže to pokračovalo stejnou cestou, tedy zlevněním, aby nově vybrané pojistné uhradilo staré škody. Nabaluje se to jako lavina.

* E15: Co s tím?

Děláme vše pro to, aby zasáhl dozorový orgán. Má nového šéfa, tak se to snad podaří. V Česku by něco takového nebylo možné, tam by úřady zasáhly okamžitě.

* E15: Působíte také v Albánii. Neobáváte se, že můžete dopadnout podobně jako společnost ČEZ?

Na Albánii si nemůžeme stěžovat. Momentálně jsme dvojka na trhu, máme tam tři společnosti a funguje to. Samozřejmě jinak než v Česku. Musíme si být vždy vědomi toho, že jsme i v této zemi hosté a musíme tamní mentalitu akceptovat a přizpůsobit se jí. Důležité je, v jakém odvětví se pohybujete. Jestli se pojistíte, nebo ne, záleží jen na vás. Nikdo vás nenutí. Ale elektřinu potřebujete. Sociální tlak na politická místa u takového produktu je o mnoho vyšší, než je tomu v případě pojištění.

Od našeho zpravodaje