Španělsko dluží cizincům už 182 miliard eur

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Gilad Rom

Příliv zahraničních investorů do eurózony pokračuje. Živí jej naděje na brzké zahájení kvantitativního uvolňování Evropskou centrální bankou. Zvýšený zájem investorů se dotýká i periferie. Objem španělských vládních dluhopisů držených cizinci se téměř blíží rekordním hodnotám z roku 2011.

Španělsko se zdá být favoritem mezinárodních investorů. Objem vládního dluhu, který drží zahraniční investoři, vzrostl za poslední dva roky o více než 70 miliard na 182 miliard eur. To je přibližně 30 procent celého dluhu. Dosavadní rekord 188 miliard byl dosažen v dubnu 2011, v létě téhož roku ale následoval výprodej a masivní útěk zahraničních investorů.

Vysoký podíl vládních dluhopisů v zahraničních rukou nemusí mít jen pozitivní dopady. „Je to sice znak rostoucí důvěry ve Španělsko, ale zároveň by se to mohlo stát zdrojem volatility,“ říká Laurence Mutkin, dluhopisový stratég BNP Paribas. Naráží na skutečnost, že zahraniční investoři neváhají při náznaku nebezpečí dluhopisy hodit přes palubu a zmizet.

Výnosy desetiletých vládních dluhopisůVýnosy desetiletých vládních dluhopisů | E15

Výnosy italských, portugalských, řeckých a španělských dluhopisů od začátku roku výrazně klesají, čímž roste jejich cena. Tu táhne nahoru i víra investorů, že ECB spustí po vzoru amerického Fedu či Bank of England velký program odkupu aktiv neboli kvantitativní uvolňování.

Zahraniční investoři mají zájem o všechny uvedené země. Portugalsko a Irsko registrovaly při posledních aukcích vládních dluhopisů velký zájem zahraničních subjektů. V žádné jiné zemi se ale objem držený cizinci nezvýšil tak rychle jako ve Španělsku. „Španělsko je zahraničními investory vnímáno jako bezpečnější, kvůli schopnosti přijmout strukturální reformy rychleji než například Itálie,“ říká Huw Worthington, dluhopisový analytik banky Barclays.