Španělsko sune EU ke společnému rozpočtu

Španělsko

Španělsko Zdroj: profimedia.cz

Krize španělského bankovního sektoru urychluje přípravu fiskální unie. Podle německého Der Spiegelu půjde o společný rozpočet s přísnou kontrolou veřejných financí. „Státy nebudou moci samostatně kupit dluhy,“ píše Der Spiegel. Odpůrci projektu to ale považují za ztrátu svrchovanosti. Názorový konflikt rozetnou národní parlamenty. Průchodnost je ovšem sporná. „Potřebujeme více Evropy,“ nabádá německá kancléřka Angela Merkelová, Francouzi se ale bojí německého diktátu.

S odevzdáním části suverenity měli vždy problém Britové a Češi. A skeptičtí jsou Evropané obecně. Americký institut Pew zjistil, že posílení role Bruselu nemá s výjimkou Itálie podporu v žádné členské zemi.

Scénář, na němž podle Der Spiegelu pracují předseda Evropské komise José Barroso, stálý šéf Rady EU Herman Van Rompuy, JeanClaude Juncker za euroklub a prezident Evropské centrální banky Mario Draghi, povoluje napříště vládám nezávislost prakticky v jediné věci: ve správě prostředků krytých vlastními příjmy. Když nad nimi převáží výdaje, mohou se obrátit s prosbou o intervenci na zbytek eurozóny. Ta pak posoudí, nakolik je daný požadavek opodstatněný, a povolí vydání společných dluhopisů pro překonání akutní finanční tísně.

Verdikt padne na úrovni zvláštní ministerské rady pod vedením zvoleného předsedy, z něhož by se měl časem stát společný ministr financí. Kontrola nad tímto grémiem připadne novému evropskému sboru, v němž usednou poslanci národních parlamentů.

Jde o model, který vychází ze struktury Evropského fondu pojištění vkladů. Striktně proti jsou Němci. Navrhované pravidlo se má nicméně vztahovat pouze na nové půjčky, ne na staré závazky. Za ně ponesou odpovědnost i nadále národní vlády.

Čtěte také:

Španělsko otočilo. Žádá Evropu o miliardy

Igor Záruba: Odpočítávání začalo

Španělsko požádá eurozónu o pomoc pro své banky

Španělsko přiznalo vážnost situace minulé úterý. Ministr financí Cristóbal Montoro tehdy konstatoval, že stát má problém, protože má zavřené dveře na finanční trhy. Ratingová agentura Fitch vzápětí snížila úvěrovou důvěryhodnost Španělska o tři stupně na známku BBB. Španělský tisk uvedl, že v bankách chybí až 260 miliard eur, MMF spočítal momentální nouzi na 60 až 80 miliard.

Španělská ratingová chřipka

Agentura Moody’s pohrozila těsně předtím, než Španělsko požádalo o pomoc pro banky, že některým zemím eurozóny sníží rating, pokud se tak stane. Ještě silnější hrozbou pro snížení ratingu je podle Moody’s varianta, že Řecko opustí eurozónu. Moody’s přehodnocuje i rating Španělska, který má nyní hodnocení A3. » Konkurenční Fitch Ratings minulý týden snížila úvěrové hodnocení Španělska o tři stupně na BBB, tedy jen dva stupně nad spekulativním pásmem. Zdůvodněním je nutná rekapitalizace bank, citlivost na další zhoršení situace v eurozóně a rizika z možného odchodu Řecka z eurozóny.