Správu majetku litoměřického biskupství zajistí Fincentrum & Swiss Life Select. Jde o sto milionů ročně

Jan Baxant, biskup litoměřický

Jan Baxant, biskup litoměřický Zdroj: Diecéze litoměřická

Jan Baxant, biskup litoměřický
2
Fotogalerie

Biskupství litoměřické úspěšně vybralo správce svého majetku, který bude hospodařit s aktivy v hodnotě až 100 milionů korun ročně. Jde vůbec o první transparentní výběrové řízení na finančního poradce při správě církevního majetku v Česku. Vítězem se stalo Fincentrum & Swiss Life Select, jehož nabídka byla vybrána jako nejvýhodnější. Celkem obdrželo biskupství devět nabídek včetně Generali Investments či finančních poradců společnosti Cyrrus. 

„Je nasnadě, že krom jistě spolehlivého ekonomického oddělení biskupské kurie, nutně statutár biskupství potřebuje pro rozhodování v ekonomických záležitostech zdatného finančního poradce,“ vysvětlil důvod vypsání výběrového řízení litoměřický biskup Jan Baxant. Úkolem číslo jedna je teď pro něj ekonomické zajištění platů zaměstnanců biskupství, nejen duchovních, ale i laiků ve službách diecéze, čemuž má pomoci právě výnos ze správy majetku. Státní dotace na mzdy zaměstnanců církve se totiž pravidelně snižuje. 

„Mým velkým přáním je, abychom v budoucnosti, při zajištění výnosů z investic, mohli postupovat tak, jak se od katolické církve vždy v historii očekávalo: investice do charitativních, sociálních, vzdělávacích institucí. Již nyní, zatím ne příliš vysokými finančními dary, podporujeme naše církevní školy a hospice na území diecéze. Zvláštní kapitolou pak jsou investice k záchraně kulturního křesťanského dědictví. Vzácných památek tohoto druhu je v naší diecézi na stovky,“ vypočítává biskup investice, do nichž kromě platů zaměstnanců půjdou výnosy ze správy majetku.

Biskupství nebude platit za správu majetku žádný přímý poplatek. „Záleží na samotném, námi vybraném správci, respektive na jeho schopnostech a finanční erudici zacházet s financemi tak účelně, aby se to jemu samotnému vyplatilo,“ říká biskup Jan Baxant. Správce bude odměňován prostřednictvím provizí za zprostředkování uzavření smluv s finančními institucemi, s nimiž bude na správě spolupracovat.

„Jsme hrdí, že si Biskupství litoměřické ve vysoce konkurenčním prostředí českého trhu vybralo právě naši společnost. Na zdejší trh jsme vstupovali s ambicí přinést pověstnou švýcarskou kvalitu i do oblasti finančního poradenství. Po osmi letech je toto další důkaz, že se nám to daří a že jsme schopni zaujmout i takto významné klienty, pro které je stabilita, kompetence a záruka vysoké kvality klíčová,“ řekl k vítězství v tendru místopředseda představenstva Fincentrum & Swiss Life Select Karel Šulc.

Správa majetku a finanční poradenství bude probíhat podle potřeb litoměřického biskupství, smlouva s Fincentrem & Swiss Life Select bude uzavřena na dobu neurčitou. Poradenské služby budou spočívat ve správě majetku, který biskupství určí. Půjde hlavně o nemovitý majetek a finance. Správce bude navrhovat co nejlepší zhodnocování majetku, například prodejem nepotřebného či málo vydělávajícího majetku a následným investováním utržených peněz tak, aby investice lépe vydělávala. Rámcově je smlouva nastavena na správu až 100 milionů korun ročně.