Start-upu Spendee se podařil průlom. Jako první získal příslušnou licenci ČNB

Aplikace Spendee

Aplikace Spendee Zdroj: Spendee

Česká národní banka vydala vůbec první licenci spojenou se směrnicí PSD2, která má pomoci zmodernizovat evropské bankovnictví. Startupový fintech Spendee tak bude moci provozovat svou mobilní aplikaci přes API rozhraní, díky čemuž klientům od ledna nabídne regulérní multibankingovou službu. ČNB se k udělení licence odmítla vyjádřit.

Aplikace Spendee, která na základě výdajů, placených půjček či naspořených peněz analyzuje finanční zdraví klienta, dosud musela využívat takzvaný screen scraping, tedy stahování údajů o platbách. Díky API rozhraní se dostane k datům mnohem jednodušeji.

„Přímé napojení na bankovní API umožní daleko rychlejší, spolehlivější a ještě bezpečnější připojení. Spendee bude moci žádat banky o nová data i čtyřikrát denně. Některé banky je přitom budou po každé platbě dobrovolně aktualizovat samy,“ uvádí spoluzakladatel Spendee Jakub Sechter.

Pozitivně vnímá průlom i hlavní ekonom společnosti Deloitte Marek David, podle něhož mohou fintechové firmy obohatit trh o nové finanční služby. „Je k tomu ovšem třeba spolupráce více stran. Prvním krokem je udělování licencí od centrální banky, druhým ochota místních bank svá data skutečně sdílet. Řada z nich se tomu může bránit,“ upozorňuje Marek.

Právě otevírání bank třetím stranám je podle expertů pomalé. Přístup k datům klientů zatím umožňuje jen třináct ze 46 v Česku působících bank. Multibankingové služby přitom nabízejí jen banky Creditas, ČSOB a Moneta Money Bank.

O licenci na PSD2 usilují tuzemské fintechy už od letošního ledna. Příčinou dlouhého povolovacího procesu byla nutnost vytvořit nové regulované prostředí pro dosud neexistující služby a subjekty. Brzdou byla i absence adekvátního pojištění. „Vhodné pojištění tak v podstatě vzniklo až v rámci našeho licenčního řízení,“ líčí Sechter. O licenci na PSD2 žádají další dva fintechy – Roger zajišťující factoring pro menší a střední firmy a BudgetBakers, jenž nabízí podobné služby jako Spendee.

Spendee má zhruba 200 tisíc aktivních uživatelů po celém světě. V příštím roce chce jejich počet zvýšit na milion. Pomoci k tomu má nejen licence PSD2 pro tuzemský trh, ale zejména rozšíření licence pro země EU, o kterou chce start-up žádat v lednu.