Stavební spořitelny se děsí krachu systému

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Šéfům stavebních spořitelen se nelíbí obsah novely, která by otevřela možnost poskytovat jejich produkt všem bankám. Tento návrh, který je dalším z řady úprav omezujících stavební spoření z dílny ministerstva financí, dnes projedná vláda.

„Základní problém je, že novela zákona stanovuje pro univerzální banky a spořitelny naprosto odlišné podmínky,“ uvedl předseda Asociace českých stavebních spořitelen Vojtěch Lukáš. Stavební spořitelny mají zákonem striktně stanoveno, jak mají s úsporami klientů nakládat. Nemohou je investovat do rizikových a výnosných instrumentů, což je motivuje k půjčování úvěrů ze stavebního spoření a hlavně překlenovacích úvěrů a drží systém stabilní.

Banky by takové omezení neměly. S klientskými vklady by mohly v zásadě volně nakládat a libovolně je investovat. Nic by je podle zástupců spořitelen nemotivovalo výhodně půjčovat lidem peníze. Místo překlenovacích úvěrů, které nesou poměrně výhodný úrok, prý budou chtít dávat třeba hypoteční či spotřebitelské úvěry s mnohem vyšším výnosem.

Ze zákona totiž musí spořitelna či banka poskytnout jen klasický úvěr ze stavebního spoření, nikoli překlenovací. Podle asociace však překlenovací úvěry mají na celkovém objemu stavebních úvěrů drtivou převahu. „Návrh nepřímo odstraňuje stavební spořitelny a později i stavební spoření z Česka,“ varuje asociace. Šéfové spořitelen doufají, že o konečné podobě návrhu bude ještě diskuze. Otevření systému i pro banky by mělo platit od roku 2015. Rezort financí argumentuje, že je systém stavebního spoření kriticky závislý na státních příspěvcích, což chce změnit.

Novela také počítá se zavedením účelového využití státního příspěvku jen pro bytové účely, úhradu školného nebo na důchod. Tyto změny by měly platit od roku 2014.