Strach z recese vede investory k odklonu od dlouhodobých dluhopisů

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
3
Fotogalerie

Obavy z recese a politika centrálních bank mění chování investorů, což se odráží na výnosech státních dluhopisů, kdy dlouhodobé cenné papíry mají nižší výnos než krátkodobé. Konkrétně český roční státní dluhopis nese výnos téměř 1,8 procenta, což je více než dluhopis se sedmiletou splatností. A i desetiletý dluhopis nese výnos jen nepatrně vyšší: 1,86 procenta.

„Investoři tak nemají motivaci vkládat peníze do dlouhodobých státních dluhopisů,“ upozorňuje finanční ředitel Sberbank Dušan Baran. „Dlouhodobé dluhopisy nesou stejný výnos jako krátkodobé, proto investoři preferují krátkodobé bondy,“ potvrzuje hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. K tomuto jevu podle něj dochází už od podzimu.

Příčinou je, že ekonomika se nachází na vrcholu, což způsobí, že centrální banka bude v budoucnu snižovat sazby, což se nepříznivě projeví na dluhopisových výnosech. „Investoři se obávají, že se zhorší ekonomická situace, že nastane recese,“ dodává ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Investovali proto podle něj do dlouhodobých dluhopisů. Tím však snížili výnos. Podobný signál ale vydává rovněž dluhopisový trh v USA, na čemž se podle Sklenáře podílí rovněž Fed, což je americká centrální banka. „Fed prudce otočil svou měnovou politiku: nebudou zvyšovat úrokové sazby a snižovat velikost bilance,“ upozorňuje Sklenář s tím, že podobně se chová rovněž Evropská centrální banka. Výsledkem byl pokles výnosů u dlouhodobých dluhopisů napříč trhy.

Obavy investorů podle Křečka ovšem vyvolali i politici. „Obchodní války i brexit jsou politickou záležitostí,“ doplňuje. Vývoj výnosů u státních dluhopisů navíc může ovlivnit rovněž celé české hospodářství. „Banky jsou motivovány půjčovat peníze na kratší dobu. V ekonomice se tak přestávají vytvářet dlouhodobé projekty, které jsou pro ekonomický vývoj klíčové,“ varuje Křeček.