Studená lednová sprcha pro banky. Měsíční zisky se propadly na dvacetileté minimum

Leden 2021 se českým bankám podle předběžných dat ČNB nepovedl.

Leden 2021 se českým bankám podle předběžných dat ČNB nepovedl. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Letošní leden zastihl český bankovní byznys v nedbalkách. Domácí bankovní domy dokázaly během prvního letošního měsíce podle předběžných dat České národní banky vydělat dohromady jen necelých 1,6 miliardy korun. To je zhruba třetina sumy, kterou banky vydělaly během loňského ledna a zároveň jde o nejhorší výsledek za uplynulé dvě dekády.

"Příčinou je skutečnost, že většina bank vykázala za leden 2021 výrazně nižší zisk oproti lednu 2020 či přímo ztrátu," říká mluvčí České národní banky Petra Vodstrčilová s tím, že blíže měsíční bankovní výsledky centrální banka nekomentuje. Horší čísla ukázal sektor na startu roku naposledy v roce 2000, kdy byl ve dvoumiliardové ztrátě. Pro letošní bankovní zisky jde tak o varovný signál i přesto, že leden je byznysově specifickým měsícem, shodují se znalci.

„Letošní lockdown na podzim nikdo neočekával a jeho dopad oddálí oživení a vyčerpá další rezervy firem, banky tedy čelí další vlně opravných položek. Na poklesu ziskovosti se podílí i zdražování bankovních zdrojů pro poskytování hypoték,“ říká šéf projektu Partners Banky a exbankéř ČSOB Marek Ditz.

Lednovým ziskům bank přitížilo i zaúčtování o zhruba půl miliardy vyššího příspěvku bank do Fondu řešení krize, ten ovšem banky v obdobné výši platily i v minulých letech. Propad zisků bankovního sektoru zesiloval podle statistik regulátora už v závěru loňského roku, a to především kvůli další vlně vytvářených rezerv.

„Obecně platí, že výsledky bank jsou poznamenány nižší transakční aktivitou klientů během částečného uzavření ekonomiky, meziročně výrazně nižšími úrokovými sazbami na trhu a vyšší tvorbou opravných položek na úvěrové riziko,“ říká mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

Banky mají povinnost vytvářet dodatečné rezervy v případě zhoršujících se vyhlídek ekonomiky. Během ledna přitom například ministerstvo financí zhoršilo očekávaný růst české ekonomiky ze zářijových 3,9 na 3,1 procenta. 

„Teprve v úplném závěru roku začaly na banky doléhat problémy jejich klientů, a to pokračuje ve vyšší míře i v začátku letošního roku,“ připomíná analytička Raiffeisenbank Lenka Kalivodová. Banky podle ní vzhledem k vývoji pandemické situace počítají s nárůstem problémů při splácení úvěrů, pročež dále navyšují rezervy.

„Sazby u nových hypotečních a spotřebitelských úvěrů jsou navíc v lednu na minimu a u firemních půjček na druhé nejnižší úrovni od ledna 2004,“ dodává Kalivodová s tím, že ani relativně solidní poptávka po úvěrech za těchto okolností nepřináší bankám odpovídající zisky.

Hlavní nápor prvních vln pandemie banky pocítily v loňském roce. Za celý rok vydělaly 46 miliard korun, tedy o 48 procent méně než v roce 2009, a byznys tak šel nejhůře od krizového roku 2008.

„Pozitivní vliv na ziskovost bank by mohlo přinést též zvýšení sazeb ČNB reagující na stále relativně vysokou inflaci,“ předpokládá ekonom poradenské společnosti PwC Petr Kříž. Největšího zisku v historii dosáhly české banky v roce 2019, a to takřka 90 miliard korun.