Světoví boháči přesouvají majetek do Londýna

Londýnský mrakodrap 30 St Mary Axe alias Okurka

Londýnský mrakodrap 30 St Mary Axe alias Okurka Zdroj: Harshil Shah, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Švýcarští bankéři utáhnou opasky. Světoví boháči v honbě za diskrétností a slušným výdělkem stále častěji parkují své peníze i limuzíny na londýnských adresách. Tamní správci opulentních majetků klientů, o nichž se sluší nemluvit, hlásí jen za poslední rok 50 miliard liber nových vkladů. V nejvyšších patrech City, kde finančníci míří na nejmovitější klientelu, přistálo podle Asociace britských bankéřů (BBA) loni o 15 procent více peněz než rok předtím.

„Londýn se stal nejvyhledávanější alternativou Švýcarska v oblasti správy bohatství a nahradil v této roli Lucembursko. Migruje sem i řada klientů tamních bank,“ uvádí šéfka Wealth Management Association Liz Fieldová. Růst zájmu o City je znát i z výsledovek tamních hráčů. Zisky bank zaměřených na správu majetku mocných vzrostly podle dat asociace BBA oproti loňsku téměř o čtvrtinu. Největší respekt mezi boháči požívají jména jako Coutts či Barclays Wealth.

Příliv boháčů se vyplácí i vládě. Za pouhý rok odvedly tyto banky na daních bezmála půldruhé miliardy liber. „Boom v privátním bankovnictví a správě majetku je jedním z těch méně viditelných britských úspěchů v poslední době,“ říká šéf BBA Anthony Browne. Podle říjnového průzkumu asociace mezi klienty s majetkem převyšujícím milion liber dokonce Londýn atraktivitou předstihl všechna ostatní velká světová finanční centra, včetně New Yorku či obligátního Curychu.

bankovní centrabankovní centra | E15

Popularita Švýcarska utrpěla v souvislosti s nedávným vyšetřováním americkými úřady. Ty si vzaly tradiční baštu mlčenlivých finančníků na paškál v souvislosti s napomáháním k daňovým únikům bohatých Američanů. Pouhé obavy z toho, že bankovní tajemství vezme za své, vedlo řadu klientů k úprku do jiných zemí. Mementem zůstává v této souvislosti rychlý pád nejstarší privátní švýcarské banky Wegelin. Poté, co se ústav objevil na seznamu vyšetřovatelů z Washingtonu, se boháči přes noc k bance přestali znát.

Komu je Evropa malá, míří na Dálný východ. Kandidátem na světovou finanční jedničku je Singapur: tamější banky již nyní spravují takřka 600 miliard dolarů aktiv, do konce dekády mají zdejší bilance podle některých odhadů narůst na čtyřnásobek.