Transakční trh v Česku zřejmě čeká další rána

Eden, Slavia

Eden, Slavia

Očekávané oživení se na trh fúzí a akvizic letos zatím nedostalo. Do konce října proběhly podle statistik mergermarketu na českém trhu prodeje za 645 milionů eur. Pokud se do konce roku nespustí nějaká obří akvizice, letošní rok ten loňský rozhodně nepřekoná. A rok 2010 byl přitom dlouhodobě nejslabší s obchody za necelých 2,5 miliardy eur.

Výhledy na další období se přitom i nadále zatemňují. Situaci na transakčním trhu bude komplikovat evropská dluhová krize, která jednak ztěžuje přístup k financování od bank a za druhé zhoršuje výhledy na budoucí ziskovost řady firem. Na atraktivitě ztrácejí hlavně rozvíjející se trhy, kam je stále řazeno i Česko. Zatímco trh fúzí a akvizic ve vyspělé Evropě přidal meziročně za letošní tři kvartály 27 procent na 540 miliard dolarů, trh emerging markets proti loňsku stagnoval na zhruba 340 miliardách dolarů, přičemž po silném posledním loňském čtvrtletí přišel tříkvartální pokles aktivity.

Co se týče očekávaných dealů, nové transakce zaznamená hlavně český realitní trh. Uskupení miliardáře Radovana Vítka CPI má dokončit akvizici City Parku Jihlava od PSJ, dále britští a kanadští investoři kupují centra Forum Ústí a ostravskou Novou Karolinu.

Nejvetší obchody v říjnuNejvetší obchody v říjnu | E15

Z tuzemských skupin zůstává aktivní Natland Group, která poté, co dokončila akvizici majority ve stadionu Slávie, ohlásila tento měsíc vstup do firmy Eltodo, na němž spolupracuje s J&T. Polský tisk spekuloval, že dosavadní majitel Unipetrolu, PKN Orlen, má zájem o čerpací stanice OMV, které rakouská firma provozuje v Česku. Firma Moravia Steel podle informací deníku E15 finišuje přípravu prodeje ateliérů Barrandov.

ANKETA: Čekáte, že se český transakční trh propadne tak prudce jako na přelomu let 2008 a 2009?

Alex Verbeek, partner KPMG

Krize, která začala v roce 2008, byla hluboká a přišla poměrně nečekaně. Tento šok téměř okamžitě zastavil veškerou aktivitu v oblasti fúzí a akvizic. Nyní se ekonomové shodují, že výrazný růst vyživovaný deficity státních rozpočtů, který trval 30 let, již skončil. Nejspíš nás čeká dekáda s nulovým či jen velmi nízkým tempem růstu – podobný scénář, jako zažilo Japonsko.

Firmy počítají v podnikatelských plánech s dlouhodobě nulovým růstem, a tak čekáme další pokles cen transakcí. Navíc banky, které ve svém portfoliu dlouho držely nedobytné pohledávky, nakonec dospějí k nucenému prodeji zástav za tyto úvěry. Projeví se to nejspíš hlavně na realitním trhu. V důsledku toho všeho se movitým investorům naskytne řada příležitostí k uzavření výhodných obchodů. Náhlá a neřízená platební neschopnost Řecka či Portugalska může transakce dočasně utlumit. Přesto jsem přesvědčen, že v dlouhodobějším horizontu zaznamená trh fúzí a akvizic přiměřenou aktivitu.

Jaroslav Havel, partner Havel & Holásek

Nejistá situace na světových trzích a předpokládaný negativní vývoj makroekonomických ukazatelů ve většině evropských zemí naznačuje, že český trh fúzí a akvizic pravděpodobně čeká v roce 2012 další útlum. Ten by mohl být způsoben jednak pesimismem investorů ohledně dalšího růstu české ekonomiky, zejména jako důsledek krize eurozóny, tak i zvýšením reálné ceny peněz, které lze očekávat v souvislosti s inflačními tlaky a řešením krize veřejných rozpočtů. Relativní pokles fúzí a akvizic pravděpodobně nebude a asi ani už nemůže být tak výrazný jako v letech 2008 a 2009, kdy finanční krize zasáhla podnikové transakce v době, kdy byl trh fúzí a akvizic na historicky nejvyšší úrovni.

I v roce 2012 bude zřejmě dostatek příležitostí pro podnikové transakce ve stabilních sektorech, jako je například energetika, farmacie a zdravotnictví. Český transakční trh může být v roce 2012 dále podpořen i snahou státu o řešení veřejného dluhu, kdy pozitivním impulzem může být zahájení privatizací, které se dosud odkládaly.

Vladimír Brůna, finanční ředitel Natland Group

Český transakční trh zažil vrchol v roce 2007 a od té doby klesá počet i objem zrealizovaných transakcí. Odvaha firem investovat se snižuje, investoři se stávají opatrnějšími a zároveň i banky oproti minulosti více zvažují, jaké projekty budou financovat.

Současná situace souvisí s prohlubující se dluhovou krizí eurozóny. Český transakční trh je v tomto ohledu malý a naše ekonomika do značné míry závisí na vývoji v okolních státech. Na rozdíl od minulosti očekávám, že se české firmy budou více zaměřovat na svůj core business a budou se zbavovat ztrátových aktivit, což může přinést zajímavé investiční příležitosti. Inflace bude v roce 2012 ovlivněna změnou daní a růstem cen energií. V první polovině příštího roku očekávám mírný pokles tržních úrokových sazeb. Společnosti budou z důvodů snížení úrokových nákladů refinancovat své úvěry a prodlužovat jejich splatnost. České firmy preferují bankovní financování, protože nemají dostatečné zkušenosti s jinými zdroji, jako je například emise dluhopisů.