Třetina rodin se loni dostala do finanční tísně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Marek Podhora

V Česku loni ubylo domácností, které se ocitly v obtížné financí situaci. Průzkum společnosti STEM ukázal, že se v roce 2011 do finanční tísně dostalo 33 procent domácností, zatímco o rok dříve se jich v problémech ocitlo 40 procent. Poměrně dobře finančně zajištěna je podle vlastního vyjádření téměř polovina českých domácností (48 procent) a tento podíl se v posledních čtyřech letech téměř nemění.

Finanční situaci domácnosti lépe hodnotí lidé s vyšším vzděláním, především vysokoškolsky vzdělaní, dále také podnikatelé, živnostníci a studenti. Podprůměrně často uvádějí dobré finanční zajištění důchodci (41 procent), zaměstnanci v dělnických profesích (35 procent) a nezaměstnaní (16 procent).

Lidé různého věku se v hodnocení finančního zajištění domácnosti neodlišují. Podle očekávání jsou rozdíly v této otázce mezi lidmi, kteří oceňují různou částkou svůj majetek. Vyšší hodnota majetku znamená také zvyšující se míru spokojenosti s finančním zajištěním domácnosti. „Ovšem i mezi lidmi, kteří oceňují svůj majetek částkou nižší než 300 tisíc korun, je čtvrtina těch, kteří považují svou domácnost za dobře finančně zajištěnou,“ uvádí STEM.

Průzkum také potvrdil, že Češi jsou spořiví. Téměř polovina domácností (47 procent) buď nemá žádné půjčky a přitom má úspory nebo u nich úspory převažují nad půjčkami. Další téměř třetina domácností má bilanci vyrovnanou: buď má přibližně stejně půjček jako úspor (18 procent) nebo nemá ani půjčky, ani úspory (13 procent). Převaha půjček se týká 17 procent domácností a pět procent uvádí, že má jen půjčky.

Samotná existence půjček, resp. jejich převaha nad úsporami, podle STEM ještě nutně nemusí znamenat existenci obtížné finanční situace. Z výsledků výzkumu nicméně vyplývá, mezi těmi domácnostmi, které mají více půjček než úspor, se jich v posledním roce dostalo do obtížné finanční situace bezmála 60 procent, a mezi těmi, které mají pouze půjčky, kolem 80 procent.