Trh fúzí a akvizic je na tom nejlépe od krize

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Odvětví fúzí a akvizic (M&A) zaznamenalo v prvním čtvrtletí největší aktivitu od předkrizového roku 2007. Firmy se k nákupům konkurence či spojování s ní odhodlávají díky velmi levnému financování.

Levné peníze snadno překonají obavu s rozkolísaných kurzů měn či komodit. Z předběžných dat agentury Reuters vyplývá, že firmy po celém světě v prvních třech měsících roku oznámily obchody za téměř 812 miliard dolarů. To je meziročně o 21 procent více než před rokem. Obchodů od loňska mírně ubylo, ale byly o poznání větší. „Zvýšenou aktivitu na poli M&A způsobil přebytek hotovosti naakumulovaný ve firmách, levné financování na dluh a tlak aktivistických akcionářů,“ uvedl pro Reuters Kenton King, partner právnické kanceláře Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom.

Evropě zbytek světa opět uniká a ekonomickými problémy zmítaný starý kontinent se stal jediným světadílem, kde hodnota obchodů v prvním kvartále poklesla, a to meziročně o čtyři procenta na 168,1 miliardy dolarů. Tím se Evropa propadla za asijsko-pacifický region, kde aktivita především čínských firem poslala meziroční objem transakcí vzhůru o 27 procent na 194 miliard dolarů. Růst americké ekonomiky se projevil také v objemu obchodů na tamním trhu. Ve Spojených státech byly od začátku roku oznámeny obchody za 399 miliard dolarů.

Na evropskou mizerii upozorňuje také skutečnost, že jen jeden evropský obchod se svojí velikostí dostal do první světové desítky. Bylo to převzetí britské O2, dceřiné společnosti předlužené španělské Telefóniky, kterou za 15,4 miliardy dolarů koupil Hutchison Whampoa ovládaný čínským miliardářem Li Ka-šingem.

Celosvětově byl pro investory nejzajímavější sektor zdravotní péče. Jen 30. března byly oznámeny tři obchody v sektoru zdravotnictví v hodnotě přes 17 miliard dolarů. O největší obchod roku se ale zatím postaral výrobce kečupu Heinz, který se spojil s potravinářským gigantem Kraft Foods.