Tykač obléhá Moneta Money Bank. Rychle zvyšuje podíl, blíží se pěti procentům

Pavel Tykač

Pavel Tykač Zdroj: profimedia.cz

Moneta Money Bank má v osobě finančníka Tykače stále významnějšího akcionáře.
Pavel Tykač
3
Fotogalerie

Kyperská společnost Belviport českého finančníka Pavla Tykače stoupá po žebříčku akcionářské struktury Moneta Money Bank. Koncem srpna se jeho firma stala třetím největším držitelem akcií finančního domu. Vypovídají o tom dostupné informace o akcionářské struktuře. Ještě počátkem roku měl Tykač v Monetě jen marginální podíl. Současně cena akcií Monety během finančníkových nákupů setrvale rostla. 

„Zdržíme se jakéhokoli komentáře k aktivitám našich akcionářů,“ uvádí k nákupům Belviportu mluvčí Moneta Monety Bank Zuzana Filipová. Tykačova společnost se letos dostala z nuly na 4,33procentní podíl, což odpovídá současné hodnotě na prahu dvou miliard korun.

Ekonomové už dříve zdůrazňovali dvojí možnou motivaci Tykače k setrvalému zvyšování podílu v bance.„Může to signalizovat, že Belviport očekává atraktivnější nabídku od skupiny PPF v rámci povinné nabídky na převzetí, ale nelze vyloučit ani motiv kooperace s PPF s cílem zvýšit šanci prosazení transakce,“ uvádí ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. 

Rozhodující část nákupů Tykač realizoval během prázdnin, kdy jeho firma nakoupila akcie za více než jednu a čtvrt miliardy korun. Nákupy tak masivně zesílily poté, co se skupině PPF nepodařilo na valné hromadě Monety prohlasovat fúzi Monety s bankovní částí PPF. Skupina se tehdy dala slyšet, že je připravena najít cestu, jak transakci realizovat později.

„Červnové valné hromady se účastnilo asi 73 procent akcionářů. Pro se vyjádřilo zhruba 61 procent přítomných. Při stejné účasti na valné hromadě by PPF ani s hypotetickou podporou Belviportu stále nedosáhla na prosazení transakce,“ připomíná Pfeiler s tím, že společně prohlasovaná fúze by mohla být právně napadnutelná kvůli jednání ve shodě. Jeden z akcionářů Monety, aktivistický fond Petrus, už dříve dal najevo svou ambici fúzi zmařit. 

Právě proměna akcionářské struktury může být v posledních měsících do určité míry příčinou růstu akcií Monety, které jsou s cenou na prahu 89 korun poblíž historického vrcholu. „Za růstem akcií Monety stojí kombinace očekávání investorů týkající se atraktivnější nabídky PPF s posilováním akcionářských pozic ze strany významných akcionářů, jako jsou Belviport či Petrus Advisors,“ uvádí analytik Patria Finance Michal Křikava. 

Dominantním akcionářem Monety zůstává s necelými třiceti procenty společnost Tanemo ze skupiny PPF. Během nákupů Belviportu přitom klesala pozice někdejších významných akcionářů Monety. Nejviditelnější to bylo v případě americké investiční banky Brown Brothers Harriman, jejíž podíl během prázdnin klesl ve zhruba stejném objemu, v jakém přibyly akcie Belviportu.