Účinky bankrotu Řecka na tamní banky jsou nejasné, míní ECB

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Dopady případného státního bankrotu Řecka na tamní banky zatím nelze předvídat, řekl dnes viceprezident Evropské centrální banky (ECB) Vítor Constancio. Zdůraznil ale, že platební neschopnost země nepředpovídá. Řecký ministr vnitra Nikos Vutsis dnes řekl, že Atény jsou přesvědčeny, že dohodu s věřiteli se podaří nalézt ještě v tomto týdnu.

Silně zadlužené Řecko, které bojuje s nedostatkem finančních prostředků, si musí kromě výplaty důchodů a mezd státních zaměstnanců zajistit od mezinárodních věřitelů nové peníze i na splátky dluhu věřitelům, jinak mu hrozí bankrot. Jenom v červnu zemi čekají čtyři splátky Mezinárodnímu měnovému fondu v celkové výši 1,6 miliardy eur (téměř 44 miliard korun).

Pokud by Řecko nedodrželo termín dlužné splátky, bylo by nutné vyhodnotit dopady na řecké věřitele, kteří mají s řeckým státním dluhem spojena značná rizika, prohlásil Constancio. „Neočekávám, že se to stane,“ dodal k možnosti bankrotu Řecka. Dopady takového kroku na banky ale v této fázi nelze předvídat, řekl Constancio na dnešní konferenci v Sitges na severovýchodě Španělska.

Podle řeckého ministra vnitra Nikose Vutsise prý Atény věří v dosažení dohody s věřiteli ještě v tomto týdnu. Vláda je prý ochotna přistoupit na kompromis v některých oblastech svého programu, namířeného proti úsporným opatřením, aby to umožnila.

„Některé části našeho programu mohou být odsunuty o šest měsíců nebo možná o rok, aby existovala nějaká rovnováha,“ řekl Vutsis. Podrobnosti ale neuvedl.

Shoda v některých bodech

Krajně levicovou stranu Syriza letos k moci vynesly předvolební sliby ukončit nenáviděnou politiku škrtů, vynucovanou v minulých letech věřiteli. Řečtí vyjednávači odmítají ustoupit především v otázce pracovní a důchodové reformy.

Vutsis prohlásil, že Atény a jejich partneři nalezli shodu v některých bodech, například v dosahování nízkých přebytků primárního rozpočtu v příštích dvou letech. Rozpory přetrvávají v otázce daně z přidané hodnoty. Řecko chce, aby její případné zvýšení nedolehlo na lidi s nižšími příjmy.