Úvěrové firmy marně čekají na licence, ČNB si dává na čas

ČNB

ČNB Zdroj: ČTK

ČNB
ČNB
3
Fotogalerie

Uplynulo bezmála devět měsíců a centrální banka nevydala patřičné povolení ani jednomu ze žadatelů o poskytování spotřebitelských půjček.

Přinejlepším devátým měsícem už čekají firmy z branže nebankovních poskytovatelů spotřebitelských půjček na licenci od České národní banky, kterou vyžaduje nový zákon o spotřebitelském úvěru. Žádostí o licenci se při uzávěrce počátkem března sešlo u regulátora 108. Do dnešního dne ale ve statistikách schválených žádostí zůstává nula. Česká národní banka se tak v některých případech přiblížila maximální lhůtě, kterou na řízení má, tedy patnácti měsícům.

„Žádost jsme podávali loni v prosinci. Jde o zásadní věc, která ovlivňuje budoucnost našeho podnikání, a z dlouhého čekání na jakoukoli odezvu od regulátora jsme byli nejistí,“ sděluje Ondřej Holoubek z úvěrové firmy Provident Financial s tím, že až v tomto měsíci po bezmála roce dorazila z centrální banky výzva k doplnění žádosti. Byla to první reakce od regulátora, kterou firma za celou dobu obdržela.

„Žádost jsme podali řádně v termínu, ale reakci z České národní banky jsme zatím neobdrželi,“ říká také Adam Martinec ze společnosti Creamfinance. Úvěráři, kteří zažádali o licenci do prvního března, nyní podnikají v provizorním režimu takzvaného přechodného období.

Více komplikuje zdlouhavý proces povolování licencí novým hráčům, kteří se do byznysu teprve chystají. „Těch už se přechodné období netýká a mohou začít podnikat až po udělení licence od centrální banky, přičemž není jasné, v jakém časovém horizontu ČNB o udělení licence rozhodne,“ zdůrazňuje šéf úvěrové firmy Cool Credit Martin Havle. Na licenci zatím čeká také zhruba třetina z více než 350 žadatelů o licenci zprostředkovatele, přestože podle Asociace poskytovatelů nebankovních půjček regulátor právě touto částí trhu se schvalováním začal.

„Je to standardní licenční proces se zákonem danou dosti dlouhou lhůtou pro vyřízení,“ konstatuje mluvčí České národní banky Marek Zeman. Licencování nebankovních úvěrových firem žádá bezmála rok platící zákon o spotřebitelském úvěru, jehož smyslem mělo být vytěsnění neseriózních firem z trhu. Poskytovatelů či zprostředkovatelů úvěrů působilo v Česku ještě začátkem roku kolem 55 tisíc, o licenci tak nepožádalo ani jedno procento trhu.