V Buda-Cash nevědí, kam zmizelo sto miliard forintů

forinty,

forinty, Zdroj: Egrian, wikimedia

Město Siklós na jižních hranicích Maďarska nechalo spravovat svých 170 milionů forintů brokerské společnosti Buda-Cash. Nyní však nemá ani na výplaty či sociální podporu, protože se ke svým penězům nedostane. Stejně dopadl i většinový vlastník společnosti Norbi Update Lawcarb, Norbert Schobert, jemuž zůstalo na zablokovaných účtech BudaCash kolem stovky milionů forintů.

To jsou jen dva poškození, podobných obětí zřejmě největšího skandálu s brokery v Maďarsku je mnohem víc. Brokerský dům Buda-Cash totiž nedokáže vysvětlit, kam zmizelo zhruba sto miliard forintů. Tvrdí to alespoň tým maďarské národní banky, která začátkem tohoto týdne převzala správu firmy, jejímiž papíry se intenzivně probírá i policie.

Buda-Cash získala v uplynulých letech čtyři regionální banky v Zadunajsku, má podíly v různých továrnách, turistických či agrárních podnicích, sportovních klubech i ve službách. Podezření z machinací až zpronevěry se týká hotovosti, kterou firmě klienti svěřili proto, aby ji investovala do cenných papírů. Brokeři údajně falšovali výsledky deset až patnáct let. Po nedávném skoku kurzu švýcarského franku, kdy stovky klientů najednou ztratily stovky milionů forintů, se skutečná situace provalila.

Policie i centrální banka nařídily informační blokádu, proto se nyní šíří pouze dohady. „Možná šlo o takzvanou pyramidovou hru, kdy nové klienty lákali na mimořádně vysoké výnosy, přičemž tyto výnosy mohli získat jen ti na vrcholu pyramidy,“ píše například internetový portál Index.

Burza v Budapešti oslabila
Na budapešťské burze padají kurzy akcií firem, které mají s brokerskou společností Buda-Cash cokoli společného. Vyšetřování sotva začalo a podobné kauzy se neřeší rychle. Například skandál menšího kalibru okolo K&H Bank a jejího brokera Attily Kulcsára vypukl v roce 2003, ale dodnes není uzavřený.

Poškozených může být dvacet tisíc přímých klientů společnosti Buda-Cash a dalších sto až 120 tisíc vkladatelů ve čtyřech regionálních bankách. Ty první odškodní do výšky šesti milionů forintů fond na ochranu investic, druhé do výše třiceti milionů fond na ochranu vkladů. Oba fondy však mají k dispozici méně peněz, než by na odškodnění stačilo. Momentálně každý klient dostane maximálně milion forintů.

Viceprezident MNB László Windisch, který je šéfem nucené správy Buda-Cash, sice svolal tiskovou konferenci, ale nic konkrétního na ní neřekl. „Mohu pouze naznačit, že během kontrol po pádu kurzu forintu vůči švýcarskému franku zjistil bankovní dozor nesrovnalosti. Dozor činí hloubkové kontroly každý pátý rok,“ dodal viceprezident.
Tím však vyvolal nezodpovězené otázky, jak je možné, že Buda-Cash činila podvody patnáct let, kde byl bankovní dozor, a co dělala centrální banka, pod kterou dozor patří už dva roky.