V soutěži Zlatá koruna byly oceněny nejlepší finanční produkty roku 2021

Zlatá koruna

Zlatá koruna Zdroj: Zlatá koruna

Devatenáctý ročník Zlaté koruny, nejstarší soutěže finančních produktů u nás, vyhlásil vítěze. Nezávislá porota odborníků, která má téměř 400 členů, zhodnotila celkem 202 produktů ve 24 kategoriích. Zabodovaly především inovativní produkty reagující na masivní trend digitalizace bankovního prostředí a ty, které nejvíc pamatují na obsahový přínos a uživatelský komfort pro uživatele.

Koronavirus letošní soutěž finan- čních produktů nikterak nezmenšil ani výrazně nezměnil. Přitom si ale bohužel vybral daň nejvyšší: zemřel dlouholetý předseda Rady Finanční akademie Zlaté koruny profesor Michal Mejstřík. Porotu odborníků proto nově řídí prorektor Vysoké školy ekonomické v Praze Petr Dvořák. Záštitu nad celým projektem opět převzali guvernér České národní banky Jiří Rusnok a ministryně financí Alena Schillerová. Ta k soutěži mimo jiné řekla: „Orientace v problematice peněz a rodinných financí se právě v době, jako je tato, stává ještě důležitější občanskou dovedností. Podporuji každý seriózní projekt zaměřený na zvyšování finanční gramotnosti a popularizaci tohoto tématu. Patří sem i Zlatá koruna, která umožňuje jednotlivé produkty navzájem porovnávat a pomáhá tak lidem vyznat se v často spletitém světě finančního trhu.“

Finanční sektor je stabilní

Guvernér ČNB Jiří Rusnok ocenil stabilitu tuzemského finančnictví: „Náš finanční sektor vstoupil do koronakrize jako dobře kapitálově vybavený a vysoce odolný vůči šokům. Jeho rezervy spolu s vysokou likviditou mu umožnily bez problémů přestát dosavadní dopady pandemie. Oceňuji také pružnost, s jakou se finanční sektor dokázal s krizovou situací vypořádat, a jak vstřícně zareagoval na potřeby svých klientů.“

Bohužel, vzhledem k pandemickým opatřením se vyhlášení výsledků soutěže ani letos nemohlouskutečnit prostřednictvím osobního setkání na tradičním slavnostním galavečeru.

Nejúspěšnější banky

Nejvíce, celkem devět ocenění letos získaly Česká spořitelna a Moneta Money Bank. Česká spořitelna ale dosáhla výše z pohledu „olympijského“ bodování, když Zlatou korunu získala ve čtyřech kategoriích. Moneta Money Bank si opět drží postavení technologického inovátora, když ve dvou kategoriích, Online aplikaci a Ceně veřejnosti, „vybojovala“ čtyři medaile s produkty Nová Internet Banka a Aplikace Moneta Smart banka.

Zájem se soustředí na online aplikace

Jako obzvlášť cenné hodnotí finanční experti vítězství v kategorii Online aplikace, jejíž význam díky přesunu distribuce do samoobslužného modelu stále stoupá. Loňského vítěze v této kategorii Monetu letos vystřídala Air Bank s aplikací My Air. Stříbrná a bronzová koruna v Online aplikacích patří společnosti Moneta Money Bank s její Aplikací Moneta Smart Banka a s Novou Internet Bankou. „Již opravdu nestačí poskytovat základní bankovní služby. Klienti už nejen chtějí, ale skutečně potřebují víc. Třeba mít různé funkce ať už bankovního, či nebankovního charakteru pohromadě na jednom místě, v jedné aplikaci a online. A dva koronavirové roky s lockdowny to ještě akcelerovaly,“  řekl k obsahu vysoce sledované kategorie ředitel a zakladatel projektu Zlatá koruna Pavel Doležal.

Umístění v Online aplikacích komentuje i Dominik Stroukal, hlavní ekonom Pla- tební instituce Roger, člen katedry ekonomie VŠ CEVRO institut a člen Finanční akademie Zlaté koruny: „Výsledek soutěže v této kategorii je zajímavý i tím, že první Air Bank a Moneta na druhém a třetím místě míří pod stejného majitele. Nově vzniklý, třetí největší bankovní dům na českém trhu by tak obsadil všechny tři stupně vítězů.“ V kategorii Novinka roku Finanční akademie Zlaté koruny nejlépe ohodnotila hlasové ovládání mobilního bankovnictví, což opět potvrzuje digitální vyspělost Air Bank a aktuální příklon k co nejjednodušším, přívětivým produktům.

Spoření umí Česká spořitelna, účty Equa bank

První místo hned ve čtyřech kategoriích si ze soutěže odnáší Česká spořitelna. Za Hypotéky, Cenu za společenskou odpovědnost, se společností Česká spořitelna – penzijní společnost za Penzijní spoření (produkt Penzijní spoření s ČS) a se společností Stavební spořitelna České spořitelny za Stavební spo- ření (produkt Stavební spoření od Buřinky v Georgi). Druhou nejúspěšnější bankou se třemi Zlatými a třemi Stříbrnými korunami se letos stala Equa bank, která si drží nejlepší umístění v kategorii Účty. V Ceně podnikatelů vystřídala mBank. I v další kategorii účtů, tentokrát spořicích, získala zlato za nejlepší spořicí účet (Spořicí účet HIT). Stříbro získala v Ceně veřejnosti s produktem Běžný účet zdarma a bez podmínek, v Bankovních úvěrech a v Podnikatelských účtech.

FinTech – trendy v digitalizaci finančních služeb

V kategorii Obchodování s cennými papíry letos vyhrála Patria Finance. „Už jen za účelem uchování kupní síly je dnes nutné investovat, protože čistě spořením se na rozdíl od dob minulých už jen chudne. Investiční platformy, které se umisťují v této kategorii na stupních vítězů, nabízejí v České republice opravdu příznivý poměr nabízených služeb a úrovně poplatků. Investování je rizikovější než spoření. Bez rizika už ale kupní sílu svých peněz neuchráníme,“ tvrdí Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank, člen Národní ekonomické rady vlády a člen Finanční akademie Zlaté koruny.

V letošním ročníku FinTech „bojovalo“ 14 projektů z oblasti finančních služeb. Hodnotila je FinTech akademie Zlaté koruny složená ze 74 porotců, která posuzuje hlavně aktuální trendy na poli technologií, digitalizace a inovace finančních služeb, uživatelskou zkušenost (UX) a udržitelnost. V této progresivní kategorii se raduje z prvenství Mutumutu - online životní pojištění, které klienty odměňuje za zdravý životní styl.

Sektor pojištění

V sektoru pojišťovnictví získala celkem pět ocenění Kooperativa pojišťovna. V těsném závěsu je Česká podnikatelská pojišťovna. Tradičně je i letos vysoce hodnocena Allianz pojišťovna, která má stejně jako vloni dvě Zlaté koruny. Prvenství obsadila jak v kategorii Životní, tak Neživotní pojištění.

Hlasování veřejnosti

V anketách Cena veřejnosti a Cena podnikatelů (produkty pro malé a střední podnikatele), ve kterých hlasuje veřejnost, hned třikrát bodovala Moneta Money Bank následovaná Equa bank se dvěma cenami. V Ceně za společenskou odpovědnost byla na prvních dvou místech úspěšná Česká spořitelna, třetí místo obsadila Československá obchodní banka se svým projektem ČSOB pomáhá regionům.

„Vyhlášením vítězů končí jeden ročník, ale současně i další začíná. Před Finanční akademií bude stát nelehký úkol, aby byla schopna i nadále komplexně a objektivně hodnotit finanční produkty. I pokud se totiž naplní celosvětové úsilí a pandemii se podaří zkrotit, nejistota ohledně jejích dopadů nezmizí. Otázky míry inflace, vývoje úrokových sazeb, udržitelnosti veřejných financí, stability finančních institucí nebo financování penzijního systému tak bude potřeba brát v úvahu ve větší míře, než tomu bylo v uplynulých letech,“ uzavírá předseda Rady Finanční akademie Petr Dvořák.

Aktuálně stále pokračuje inter- netový rádce Zlaté koruny Peníze v roušce na webových stránkách www.penizevrousce.cz vzniklý na začátku koronavirové pandemie, kde se zájemci mohou zeptat na cokoliv, co je zajímá ze světa financí.

Výsledky soutěže Zlatá koruna 2021:         

 

 

 

Produkt                                              Společnost                   

Nebankovní úvěry

  1. Úvěry od Zonky                                         Zonky
  2. Půjčka COFIDIS                                         COFIDIS
  3. Kamali                                                       Home Credit  

 

Obchodování s cennými papíry 

  1. WebTrader Patria Finance                     Patria Finance
  2. Fio e-Broker                                            Fio banka
  3. eAtlantik - služby OCP                           ATLANTIK Finanční trhy  

 

Leasing

  1. ALD Flex                                                  ALD Automotive
  2. ČSOB Zelená Autopůjčka                        ČSOB Leasing           
  3. Profi Auto                                                Komerční banka  

 

Životní pojištění

  1. Allianz ŽIVOT                                             Allianz pojišťovna
  2. FLEXI životní pojištění                               Kooperativa pojišťovna
  3. Životní pojištění NA PŘÁNÍ                        Kooperativa pojišťovna  

 

FinTech

  1. Mutumutu - online životní pojištění                Mutumutu
  2. Portu                                                                 Portu
  3. RIXO                                                                  Rixo  

 

Stavební spoření

  1. Stavební spoření od Buřinky v Georgi              Stavební spořitelna České                                                                              spořitelny
  2. Stavební spoření online                                    MONETA Stavební                                                                                          spořitelna
  3. Stavební spoření RSTS                                      Raiffeisen stavební                                                                                           spořitelna  

Penzijní spoření 

  1. Penzijní spoření s ČS                                        Česká spořitelna –                                                                                           penzijní  společnost       
  2. ČSOB dynamický účastnický fond                   ČSOB Penzijní společnost
  3. Allianz PENZE                                                  Allianz penzijní společnost  

 

Platební karty

  1. ČSOB Premium Karta                           Československá obchodní banka
  2. EPB World Elite Metal                           Česká spořitelna 
  3. Podnikatelská kreditka                          MONETA Money Bank  

 

Podnikatelské účty

  1. Fio podnikatelský účet                           Fio banka
  2. Podnikatelský běžný účet                      Equa bank
  3. Konto PRO podnikání                           MONETA Money Bank  

 

Podnikatelské úvěry

  1. Úvěr pro ženy podnikatelky se zárukou EIF     MONETA Money Bank
  2. Podnikatelský profi úvěr                                   Komerční banka
  3. Nová krev                                                          Česká spořitelna  

 

Pojištění pro podnikatele

  1. Pojištění podnikatelů a průmyslu            Česká podnikatelská pojišťovna
  2. TREND                                                      Kooperativa pojišťovna
  3. SIMPLEX                                                   Česká podnikatelská pojišťovna  

 

On-line aplikace

  1. Mobilní aplikace My Air                                 Air Bank
  2. Aplikace MONETA Smart Banka                   MONETA Money Bank
  3. nová Internet Banka MONETA                      MONETA Money Bank  

 

Neživotní pojištění

  1. Allianz MůjDomov                                 Allianz pojišťovna
  2. Autopojištění NAMÍRU                          Kooperativa pojišťovna
  3. Autopojištění Combi Plus IV                 Česká podnikatelská pojišťovna  

podkategorie Povinné ručení

  1. Autopojištění NAMÍRU                          Kooperativa pojišťovna
  2. Autopojištění Combi Plus IV                 Česká podnikatelská pojišťovna
  3. Povinné ručení s digitální asistencí      Generali Česká  

podkategorie Cestovní pojištění

  1. Cestovko od Directu                             DIRECT pojišťovna
  2. Cestovní pojištění                                UNIQA pojišťovna
  3. Cestovní pojištění                                Union pojišťovna  

 

Podílové fondy

  1. CPR Disruptive                               Amundi investiční společnost
  2. BNP Paribas Aqua                          BNP Paribas Asset Management
  3. Stock Small Caps                           Česká spořitelna  

 

Bankovní úvěry

  1. Půjčka Air Bank                                     Air Bank
  2. Minutová půjčka                                    Equa bank
  3. Online půjčka České spořitelny            Česká spořitelna  

 

Hypotéky

  1. Hypotéka České spořitelny                   Česká spořitelna
  2. Hypotéka bez poplatků                         Hypoteční banka
  3. ČSOB Hypotéka                                    Československá obchodní banka  

 

Účty

  1. Běžný účet zdarma a bez podmínek               Equa bank
  2. Fio osobní účet bez poplatků                          Fio banka
  3. Běžný účet Air Bank                                        Air Bank  

podkategorie Spořicí účty

  1. Spořicí účet HIT                                           Equa bank
  2. Spořicí účet+                                                Banka CREDITAS
  3. Hello spoření                                                Hello bank!  

 

Novinka roku

  1. Hlasové ovládání mobilního bankovnictví                         Air Bank
  2. ČSOB Drobné                                                                  Československá                                                                                               obchodní banka
  3. Přihlášení do internetového bankovnictví QR kódem       Air Bank  

 

Cena podnikatelů

  1. Podnikatelský běžný účet                                     Equa bank
  2. ProfiPlán                                                               Generali Česká
  3. Kontokorentní úvěr Flexi Business                       MONETA Money Bank  

 

Cena veřejnosti 

  1. Aplikace MONETA Smart Banka                         MONETA Money Bank
  2. Běžný účet zdarma a bez podmínek                   Equa bank
  3. nová Internet Banka MONETA                            MONETA Money Bank  

 

Cena za společenskou odpovědnost 2021

  1. Abeceda peněz od České spořitelny                      Česká spořitelna
  2. Komunitní grantový program Dokážeme víc od České spořitelny                                                                                               Česká spořitelna
  3. ČSOB pomáhá regionům                                       Československá                                                                                               obchodní banka  

 

Akademik roku     Petr Zámečník

www.zlatakoruna.info/ soutez/2021