Velcí investoři se zbavují akcií, raději sedí na penězích

peníze, hotovost, ilustrační foto

peníze, hotovost, ilustrační foto Zdroj: epSos.de, Flickr, CC BY 2.0

Velcí investoři se obávají propadu trhů a raději sedí na penězích. Průměrný podíl hotovosti v portfoliích fondů totiž vystoupal na dvouleté maximum, manažeři totiž vyprodávají akcie. Mezi hlavní důvody patří ohrožení globální geopolitické stability, stejně jako slábnoucí důvěra ve světovou ekonomiku. Svědčí o tom výsledky průzkumu BoA Merrill Lynch mezi správci aktiv.

Fondy v polovině května držely vesměs kolem pěti procent hotovosti, což je nejvíce od června roku 2012. Oproti dubnu to znamená nárůst o více než čtyři procenta. Kapitál se tak postupně začíná stahovat z rizikových investic, když politické napětí na globální scéně roste, přičemž hlavní akciové indexy atakují historická maxima. „Investoři si kladou dvě základní otázky. Zda svět stojí na pokraji geopolitické krize a proč není tempo oživení ekonomiky už dávno rychlejší,“ uvádí hlavní ekonom banky Michael Hartnett.

Manažeři ztrácí důvěru v akcie. Zatímco ještě v dubnu hodlalo nakupovat více akcií 45 procent oslovených správců, v květnu jich sázelo na stejnou politiku o čtvrtinu méně. Fondy přestávají sázet především na americké a japonské akcie, v hledáčku kapitálu naopak zůstává Evropa, v jejíž růst věří oproti dubnu o pětinu více manažerů.

„Kapitál se stěhuje zejména do španělských a italských akcií, které se jeví jako výhodnější než investice v jádrových zemích eurozóny, trh je ovšem tak napjatý, že tu není takřka žádný prostor pro chybu,“ uvádí Hartnett. Za přehřátý považuje rovněž dluhopisový trh zemí na periferii. „Tento trh je v současnosti považován za jeden z nejdražších na světě,“ dodává studie.