Většina penzijních fondů poráží inflaci. Ubývá však účastníků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Penzijní připojištění sjednané před spuštěním penzijní reformy vyneslo klientům podle dat Asociace penzijních společností v prvním pololetí v průměru 1,14 procenta. Transformované fondy, ve kterých má téměř půlka národa naspořeno 328 miliard korun, tak mírně překonaly inflaci, růst cen v Česku totiž od počátku roku nepřevýšil procento. Ve výkonnosti jednotlivých penzijních společností však byly podstatné rozdíly, na inflaci tak nedosáhly hned tři z osmi fondů na trhu.

Pomaleji než ceny rostl letos zatím výnos v případě transformovaných fondů Conseq, České spořitelny a NN, nejlépe naopak zhodnotila svých 35 miliard vkladů Axa. „U transformovaného fondu očekáváme letošní výnos jedno procento,“ říká například Pavla Kozáková z České spořitelny. Relativně nízký výnos blízký inflaci je dán konzervativní strukturou investic, takřka tři čtvrtiny vkladů měly transformované fondy na konci pololetí uloženy ve státních dluhopisech české vlády.

Podstatně úspěšnější byly domácí správci úspor na důchod v případě „penzijka“ sjednaného v nově vzniklých fondech od roku 2013. Takzvané účastnické fondy, které už střádaly nemusí chránit před ztrátou, vydělaly v průměru přes sedm procent, a to především díky větším investicím do akcií. V těch měly tyto fondy v průměru deset, často ale i dvacet a více procent.

výnos PFvýnos PF | E15

Účastníků třetího pilíře v Česku celkově ubývá. Na penzi koncem druhého čtvrtletí spořilo o 83 tisíc lidí méně než na v závěru letošního března. „V současné situaci přírůstky účastníků nelze očekávat bez toho, aniž by došlo k odstranění příčin nejistoty účastníků, jejich další pozitivní motivaci ke spoření a impulsu směrem k prodeji produktů,“ vysvětluje prezident asociace penzijních společností Aleš Poklop.

Pavel Ranocha: Zákon motivuje penzijní fondy k byznysu na úkor klientů