Vlády přestanou zachraňovat banky, ty podle kritiků odpoví dělením

Mark Carney, předseda Rady pro finanční stabilitu (FSB) a guvernér britské národní banky

Mark Carney, předseda Rady pro finanční stabilitu (FSB) a guvernér britské národní banky Zdroj: World Economic Forum via Flickr, CC-BY-SA 2.0

Slova šéfa mezinárodního Výboru pro finanční stabilitu (FSB) Marka Carneyho, že největší globální banky budou muset navýšit kapitál, aby je už nikdy nemusely zachraňovat vlády, možná potkalo vlídné přijetí laické veřejnosti, odborníci však z další přílišné regulace nadšení nejsou.

„Povede to k tomu, že se banky rozdělí na menší firmy, aby vypadly z kategorie. Na prvním místě musí být spokojený akcionář a tato pravidla ke spokojenému akcionáři určitě nevedou,“ říká Martin Nejedlý, spoluzakladatel Fincentra.

Carney, který je také guvernérem britské centrální banky, ale argumentuje: „Žádný bankéř to nepřizná, ale ve výsledku dostávají podporu z veřejných rozpočtů.“ Banky podle Carneyho operují na bázi „Panna vyhráváme, orel prohráváte.“

Tři desítky největších globálních bank, které přede dvěma lety FSB zařadila na list systémově důležitých bankovních domů, budou muset držet kapitál ve výši 25 procent jejich rizikově vážených aktiv. Analytici tvrdí, že banky budou kvůli tomu muset získat dodatečný kapitál a více se tak zadlužit. Tento kapitál přitom nebude banka moci investovat a bude jí tam jen ležet bez jakéhokoli zhodnocení. „Banky využívají finanční páky, a když ty páky omezíte, není to dobře,“ dodává Nejedlý.

Regulace navíc přichází v době, kdy hospodářské výsledky největších bank nahlodávají rekordní pokuty od regulátorů za přešlapy z minulých let. Nová pravidla nezačnou platit dříve než v roce 2019.