Vyplácet náhrady vkladů? Zájem má Komerční banka a Česká spořitelna

ilustrční foto

ilustrční foto Zdroj: profimedia.cz

Fond pojištění vkladů (FPV) vypsal tendr na zajištění výplaty náhrad za vklady ve zkrachovalých finančních institucích. Zájem potvdila jen Česká spořitelna a Komerční banka. Své služby ale musí poskytovat zdarma. „Vnímáme to jako prestižní záležitost,“ vysvětluje Česká spořitelna. I tak se ale pro banky bude jednat o zajímavý potenciál. Mohou se dostat k novým kontaktům na klienty. Až dosud zajišťovala tyto náhrady GE Money Bank.

Z velké trojky se jako jediná odmítla účastnit tendru ČSOB s tím, že se jí to nevyplatí. Technická připrava systému na případné vyplácení vkladů znamená nemalé náklady. „Česká národní banka deklaruje, že úvěrové instituce, kterým je udělena bankovní licence jsou finančně zdravé, to potvrzují i zátěžové cesty, proto předpokládáme, že v dohledné době nedojde k žádné výplatě klientů zkrachovalé úvěrové instituce,“ poznamenal Jan Solnička z tiskového oddělení ČSOB.

Zájem o tendr už vedle ČSOB odmítla také UniCredit Bank a Raiffeisenbank. Není zatím jasné, zda se přihlásí zmiňovaná GE Money Bank. Banka uvedla, že se zatím definitivně nerozhodla. „Z pohledu banky je na výplatách zajímavá možnost oslovit svou nabídkou klienty z vyplácených finančních institucí. Vkladem banky je zejména zajištění celé logistiky vyplácení tak, aby nebyl narušen běžný provoz banky,“ uvedl mluvčí Pavel Zúbek.

Hodnota zakázky neznámá

Jelikož musí banky vyplácet náhrady za vklady zdarma, fond předpokládal, že hodnota zakázky je nula, a v minulosti tudíž nevypisoval tendr, který nařizuje zákon o věřejných zakázkách u služeb nad určitou hodnotu. Takovou interpretaci ale odmítá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který tvrdí, že cena zakázky, byť si za ní zadavatel nic neúčtuje, se stanoví jako cena obvyklá, kterou by si za běžných tržních podmínek poskytovatel účtoval. A dle takto vypočtené hodnoty zakázky buď vypisovat, anebo nevypisovat tendr v závislosti na tom, zda cena přesáhne zákonem stanovenou hranici. „Jenže my nevíme, jaká hodnota zakázky je. Nevíme, kolik vkladů za zktrachovalé úvěrové instituce se v budoucnu bude vyplácet nebo to, kolik by si poskytovatel účtoval. Proto jsme raději vypsali tendr, abychom nebyly v rozporu se zákonem,“ vysvětluje ředitelka FPV Renáta Kadlecová.

Fond již vyplatil 27 miliard

Fond pojištění vkladů vznikl roku 1994 na základě zákona o bankách. Pojištěny jsou veškeré vklady jak fyzických, tak právnických osob, vedené v pojištěných institucích v české nebo cizí měně, včetně úroků. Jenom v bankách mají Češi aktuálně uloženo 3,1 bilonu korn, což je meziročně o 8,3 procenta víc. Fond poskytuje náhrady za pohledávky z vkladů bank, stavebních spořitelen a družstevních záložen se sídlem v Česku do výše sta procent vkladu maximálně však 100 tisíc eur na jednoho klienta v jedné bance.

Za dobu své existence vyplácel FPV náhrady vkladů v osmnácti případech, při kterých poskytl v podobě čtrnácti řádných a čtyř dodatečných výplat náhrady vklada telům dvanácti bank a dvou družstevních záložen v celkové výši zhruba 27 miliard korun. Fond je řízen pětičlennou správní radou, kterou jmenuje a odvolává ministr financí.