Vyšší sazby ochladí trh s firmami

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

Zdražení peněz bude mít dopad rovněž na ocenění společností. V letošním prvním pololetí dosáhl objem fúzí a akvizic podle dat Thomson Reuters Deals Intelligence rekordní sumy 2,5 bilionu dolarů. O rok dříve to bylo 2,3 bilionu. Za novým maximem stojí především transakce v oblasti médií. V příštích letech bude ale čím dál složitější rekordy překonat kvůli zdražování peněz ze strany centrálních bank, které chtějí zchladit rozhicované ekonomiky. Trh s firmami se navíc podle expertů přibrzdí, a to i v Česku.

„Při dlouhodobém zpomalování ekonomiky je možné, že počet akvizic zdravých společností bude klesat, ale na druhou stranu začnou vznikat příležitosti v segmentu problémových aktiv,“ uvádí šéf Patria Corporate Finance Marek Rehberger.

Zvyšování sazeb zároveň podle něj může zdražit některé transakce. Ochlazení trhu fúzí a akvizic se kvůli rostoucím sazbám dá očekávat i podle partnera poradenské firmy TPA Jiřího Hlaváče.

Zdražení peněz bude mít ovšem dopad rovněž na ocenění společností. „Zvyšování úrokových sazeb znamená zdražení zdrojů financování. To se postupně projeví na straně kupujících tím, že budou schopni a ochotni nabízet nižší ceny, než tomu bylo v období velmi nízkých sazeb,“ upozorňuje Hlaváč. Firmám zároveň porostou náklady, protože budou muset platit vyšší úroky z úvěrů, což jejich hodnotu bude opět snižovat.

Vyšší sazby zároveň vytvoří pro investory řadu méně rizikových investičních příležitostí, jako jsou například státní dluhopisy. „Tlak na investory, aby odcházeli z konzervativních instrumentů a alokovali prostředky do rizikovějších investic, bude tudíž menší,“ dodává Rehberger.

Zvyšování úrokových sazeb centrálními bankami se projeví rovněž v oceňovacích modelech, což opět nepříznivě dopadne na hodnotu firem, která se obvykle udává v násobcích EBITDA (zisk před úroky, daněmi a odpisy). „U dosahovaných transakčních násobků dojde k poklesu, který obvykle nastává s určitou časovou prodlevou,“ shrnuje dopad růstu sazeb Hlaváč.

Už nyní jsou ostatně investoři opatrní kvůli korekcím na světových burzách, a zejména hrozbě obchodní války kvůli krokům amerického prezidenta Donalda Trumpa. Finiš řady transakcí se proto mohl urychlit, aby mohly být uzavřeny již v prvním pololetí. „Všechno se může kdykoliv pokazit,“ uvedl pro Reuters Ferdinand Mason, který je odborníkem na fúze a akvizice právní kanceláře Jones Day.