Vývozci ztrácí měnovou výhodu. Kvůli americkému Fedu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Když Česká národní banka na podzim přistoupila ke kontroverzní intervenci na oslabení koruny, jmenovala dvě hlavní výhody: o český export, který koruna zlevní, bude vyšší zájem a zadruhé lidé zvýší z obav před zdražením spotřebu. To druhé se teprve uvidí ve statistikách za první měsíce roku. To první padá.

Koruna sice intervencí zlevnila dříve a brutálněji, ovšem regionální konkurence ji dohání. Polské, turecké a maďarské firmy budou také vyvážet levně. A zdaleka ne samy. V lednu oslabila řada měn rozvíjejících se zemí, kam se stále řadí i střední Evropa.

Americký Fed začal omezovat kvantitativní uvolňování a čeká se ještě vyšší omezení. Je známo, že levné peníze, které od centrálních bank dostával finanční sektor, končily hlavně ve výnosnějších aktivech nevyspělých zemí. Teď přišel obrat – mezi skokany měsíce patří americký dolar, vnímaný jako bezpečný přístav.

Yellenová se ujala funkce
Vedení americké centrální banky se v sobotu ujala Janet Yellenová jako první žena ve stoleté historii této instituce. Dosavadní viceguvernérka Fedu nastupuje po Benu Bernankem, jehož osmileté působení skončilo v pátek. Do funkce bude Yellenová oficiálně uvedena dnes, kdy složí přísahu.

Obecně se čeká zvýšení přílivu investic do západních zemí. Dolar v lednu přidal 1,9 procenta k euru a 1,2 procenta ke koši deseti světových měn. To je nejrychlejší růst od loňského května.

Poraženými měsíce byly argentinské peso a maďarský forint. Peso k dolaru ztratilo pětinu, když se v zásadě zhroutil devizový trh v zemi. To podrylo důvěru investorů v latinskoamerický region. Odklonu od rozvojových měn nahrávají také protivládní protesty, které eskalují na Ukrajině a v Thajsku. Forint v lednu ubral 6,6 procenta, maďarská centrální banka již slovně intervenovala, aby zmírnila pád. Nejrychleji forint padal minulý týden, kdy klesl skoro o čtyři procenta.

Intervence na posílení měny jsou drahé

Druhou nejrychleji padající měnou byl polský zlotý se skoro tříprocentním propadem. Koruna se udržela ve stagnaci k euru, k dolaru oslabila skoro o tři procenta. Kdyby tuzemská měna začala oslabovat rychleji, než ČNB chce, a banka by musela vystupovat na její obranu, bude ji to stát dost peněz. Intervence na posílení měny jsou drahé. Na druhé straně ČNB předchozí intervencí na oslabení měny vydělala zhruba 75 miliard korun.

Hodnotu ztrácela i turecká lira. Tamní centrální banka propad zastavila tím, že zdvojnásobila úrokové sazby. Přesto lira v lednu klesla skoro o pět procent. Přes šest procent ztratil také ruský rubl.

Fed minulý týden oznámil, že stáhne svůj program odkupu dluhopisů o 10 miliard dolarů měsíčně na 65 miliard. Analytici soudí, že ještě letos program ukončí. „Z pohledu rozvíjejících se zemí, Fed jim řekl, Hasta la vista, baby!“ glosoval Steven Englander ze Citigroup.