Vzniká první fond nakupující byty, obchodní strategii ještě ladí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kuchar &Thein

Konzultantská společnost Partners Radima Lukeše a Petra Borkovce připravuje nástroj, který menším investorům umožní dávat peníze do celých skupin bytů. Poradci pro začátek do projektu z vlastního vloží sto milionů korun. Přesnou strategii ale ještě ladí. Dosud není jasné, jestli půjde o podílový fond nebo jiný podobný subjekt.

Zatímco bohatí privátní investoři si celé balíky bytů kupují v Česku běžně, podobný fond s penězi drobných klientů zatím v tuzemsku podle oslovených realitních specialistů není. Pro Partners to navíc bude jeden ze způsobů, jak nahradit výpadek z poklesu pojistného trhu.

„Výnos dnes v rezidenčních nemovitostech není žádný zázrak, ale i tak správný byt, na správném místě, ve správné velikosti může vydělávat,“ řekl E15.cz Petr Borkovec.

Nejlépe se pronajímají malé byty

Partners se budou starat o nákup, pronájem a správu těchto bytů. Podle Borkovce to je řešení v době, kdy lidé rádi kupují nemovitosti k pronájmu, který zvláště například v Praze usnadňují internetové služby typu Airbnb. Problémem ale současně je, že se hodně drobných investorů v nemovitostech nevyzná.

Strategii založené na fondu oponuje Marek Padevět, ředitel bytových projektů Pražské správy nemovitostí. “Drobný investor nemůže u fondu ovlivnit, jakou nemovitost si koupí, což nepovažuji za správné,” soudí manažer. Hájí tím také vlastní byznys. PSN totiž nabízí k prodeji investiční byty, které jsou již pronajaté s tím, že se klientům může následně za poplatek starat o jejich další pronájem.

Investorům vyjde vstříc také lídr developerského trhu Central Group. “V současnosti připravujeme první projekt zaměřený na investiční byty s garantovaným výnosem nebo na nájemní bydlení,” uvedla mluvčí společnosti Marcela Fialková. Podobně jako u Partners také firma miliardáře Dušana Kunovského obchodní strategii teprve ladí. Již nyní ovšem ví, že v projektu budou hlavně malé byty, které se pronajímají nejlépe.