Washington poprvé udal bezúročné dluhopisy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Fenomén nulových výnosů ze státních dluhopisů už se netýká jen starého kontinentu. Spojené státy v pondělí prodaly bondy se splatností tří měsíců v objemu 21 miliard dolarů, investoři přitom za své peníze poprvé v historii nežádali žádný úrok. Některé z amerických dluhopisů splatných v řádu měsíců se v posledních dnech dokonce začaly obchodovat s negativním výnosem.

„Americké trhy vykazují přetlak hotovosti, kapitál z rozvíjejících se zemí se totiž rychlým tempem přelévá do dolarového světa, a to i do dluhopisů, jejich výnosy tak klesají,“ vysvětluje analytik J&T Banky Petr Sklenář. Důležitou roli podle něho hrají i slábnoucí sázky na brzký obrat v měnové politice Fedu.

Počátkem října se tříměsíční bondy obchodovaly i s negativním úrokem ve výši 0,02 procenta, obdobný vývoj panuje u bondů splatných za měsíc. „Je to bizarní úkaz, ale takový prostě současný svět je.

V předkrizovém roce 2007 vynášely tříměsíční bondy americké vlády přes pět procent

Pro mnoho investorů jsou navíc krátkodobé dluhopisy jedinou možnou volbou,“ dodává Thomas Simons, analytik zámořské finanční skupiny Jefferies s tím, že washingtonskou vládu může vbrzku čekat další premiéra v podobě provize za vydaný dluh.

V předkrizovém roce 2007 vynášely tříměsíční bondy americké vlády přes pět procent. Dluhopisy delších splatností zatím nesou investorům stále kladný výnos, který ale v posledních měsících rovněž klesá. Evropské vlády jsou na záporné výnosy ze svých dluhů zvyklé.

Například německé dluhopisy „nesou“ negativní úrok až do splatnosti pěti let, ternem není ani první kladný výnos v případě šestiletého dluhopisu, investoři za něj zinkasují úrok ve výši osmi setin procenta ročně.
Se zápornými výnosy se nicméně obchodují alespoň některé dluhopisové emise v případě sedmi zemí Evropské unie.