Zadlužení roste. Proti Evropě si ale stojíme dobře, míní analytik

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se podle údajů České národní banky v září proti předchozímu měsíci zvýšily o 1,9 miliardy korun na 1,145 bilionu korun. Meziročně stouply o téměř 47 miliard korun. Analytik PwC ČR Petr Kříž však přesto zveřejněná čísla ve srovnání s Evropou nevidí nijak černě. Pozitivně hodnotí i stav u firem.

Stoupla i zadluženost tuzemských podniků, v září meziročně vzrostla o téměř 17 miliard na 964 miliard korun a ve srovnání s předchozím měsícem se zvýšila o zhruba pět miliard korun.

„Přestože dluhy českých domácností vzrostly za posledních deset let zhruba sedmkrát, podíváme-li se na míru zadlužení, patříme stále k nejspořivějším národům v Evropě. Pozitivní je i to, že největší podíl na dluhu tvoří úvěry na bydlení, u nichž si banky pečlivě prověřují, zda dlužník bude schopný splácet,“ míní vedoucí partner sektoru finančních služeb PwC ČR Petr Kříž.

Jak Kříž zdůraznil, současný vývoj úrokových sazeb je sice pro domácnosti příznivý, neměly by však zapomínat, že o moc nižší už být nemohou a v případě hospodářského oživení nebo růstu inflace je zřejmé, že půjdou nahoru.

Češi mají v průměru naspořeno 233 tisíc, „zápaďáci“ mnohem víc

„Podobně jako české domácnosti se chovají i tuzemské firmy, které jsou zvyklé se spoléhat více na vlastní kapitál, než tomu je u jejich konkurentů v západní Evropě. Na rozdíl od nich jsou tak méně zadlužené. Problém může nastat, pokud si firmy vylepšují pracovní kapitál a své hotovostní toky pozdními platbami dodavatelům,“ upozorňuje expert PwC.