Zájem o financování exportu roste, u některých bank až o třetinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Petr Horky

Export malých a středních firem se za poslední rok zvýšil o 98 miliard korun a na celkovém exportu se podílejí 54 procenty. Ruku v ruce s tím roste i zájem o exportní financování. Komerční banka hovoří o několikanásobném růstu v posledních letech. „Zájem vzrostl o třetinu. Letos jsme poskytli úvěry v řádech stovek milionů korun,“ říká Lenka Tomanová, ředitelka odboru projektového a exportního financování České spořitelny.

Exportní financování přitom využívá pouze osm procent malých a středních firem, ukazuje průzkum Asociace malých a středních podniků. Zbytek buď úvěrovou pomoc bank nepotřebuje, nebo se bojí administrativní náročnosti či ceny. Zástupci malých a středních firem tvrdí, že exportní firmy zpravidla nemají problém se získáním provozního financování vývozních zakázek.

Ve výhodě jsou u bank firmy, které mají své pohledávky pojištěné. Své budoucí tržby si však takto zajišťuje jen 18 procent malých a středních podniků. Banky přitom zajištění nabízejí. „ČSOB velmi často potvrzuje a financuje akreditivy nebo odkupuje zahraniční pohledávky,“ říká Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB.

„Malé firmy mají zájem hlavně o předexportní financování a klasické exportní odběratelské úvěry, u obou těchto produktů spolupracujeme s Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP),“ dodává Miloš Večera, ředitel exportního financování Raiffeisenbank. Právě užší spolupráci s EGAP uvádějí banky jako jeden z důvodů, proč poskytují více vývozních úvěrů.

EGAP se nyní snaží malým a středním firmám vyjít při pojišťování pohledávek vstříc. Zjednodušil a zrychlil malým firmám administrativu spojenou se sjednáním pojištění. Loni EGAP poskytl pojištění 38 malým
firmám, což bylo 44 procent pojištěných projektů.