Zájem o životní pojištění dál klesá

Zdroj: profit

Kvůli nové regulaci provizí distributorů by se předepsané pojistné mohlo v prvním roce snížit až o polovinu, stěžuje si profesní unie.

Výhledy českého trhu v oblasti životního pojištění nevypadají růžově. Předepsané pojistné loni meziročně kleslo o téměř 1,6 miliardy na 44,5 miliardy korun. Hlavní podíl na tom mají produkty s jednorázově placeným pojistným, u kterých nastal 27procentní propad. „Pokles je patrný také u produktů běžně placeného pojistného, činí 2,1 procenta,“ komentovala Jolana Ackermannová z České asociace pojišťoven.

Klesl i počet smluv, a to o další 4,3 procenta. „Za celý loňský rok nastal úbytek zhruba 250 tisíc smluv životního pojištění na aktuálních 5,7 milionu platných smluv,“ dodala Ackermannová. Nejčastěji jmenovanými důvody jsou úpravy daňových zákonů a nízké úrokové sazby.

Distribuce a přepojišťování se však také staly politickým tématem, které se opět vrací. Otázka regulace provizí zprostředkovatelů vyvolala na podzim krizi v koaliční vládě. Jako pozměňovací návrh poslanců ČSSD k zákonu o pojišťovnictví tehdy neprošla sněmovnou. Česku teď kvůli nepřijetí normy hrozí pokuta od Evropské unie.

Odchodem zprostředkovatelů by se kvůli regulaci za tři roky vypařily 4,8 miliardy korun pojistného, spočítala profesní unie

Otázku regulace tak rezort financí zvlášť vyčlenil do návrhu zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích. Ten omezuje výplaty provizí pojišťovacím zprostředkovatelům, které by měly být povinně rozloženy do pěti let. Opatření se ale týká jen životních pojištění, v nichž se tvoří kapitálové rezervy pojištění. Normu o pojišťovnictví i o pojišťovacích zprostředkovatelích dnes projedná vláda.

Podle analýzy Unie společností finančního zprostředkování a poradenství by měla skokově zavedená regulace provizí výrazně negativní dopad na trh. U běžně placeného pojistného by se podle ní předepsané pojistné na nových smlouvách propadlo za první rok téměř o polovinu.

„Celkem by trh musel za tři roky odepsat na novém obchodu až 73 procent, jinými slovy z nového předpisu by se s postupným odchodem zprostředkovatelů vypařily 4,8 miliardy korun pojistného,“ tvrdí unie. Nejvýraznější dopad by přitom pocítily menší pojišťovny, které spoléhají na externí zprostředkovatele.

Životní pojištění: Jak jej zrušit