Zapomínáte přiznávat a platit daně? Hrozí vám pokuta až 300 tisíc

Zdroj: Anna Vackova, E15

Neodevzdali jste v řádném termínu daňové přiznání? Zapomněli jste zaplatit příslušnou daň, nebo jste ji uhradili se zpožděním? Portál BusinessInfo.cz nabízí odpovědi na otázky, jakými sankcemi budete potrestáni, nesplníte-li své povinnosti vůči správci daně.

Pokud živnostník nepodá včas daňové přiznání, případně pozdě zaplatí daň, finančnímu postihu se nevyhne (týká se všech daní bez výjimky). Díky určité benevolenci finančních úřadů se ovšem můžete oproti řádnému termínu opozdit až o pět pracovních dní.

V letošním roce bylo například posledním dnem pro podání přiznání k dani z příjmu fyzických osob úterý 1. dubna. Ti, kteří odevzdali příslušné formuláře do následujícího úterý 8. dubna, se tedy ještě placení pokuty či penále vyhnou. Stejné je to i v případě všech ostatních daní.

K tomu, aby mohl plátce plnit svoje povinnosti vůči správci daně, potřebuje znát příslušné zákony a především daňový řád, ve kterém došlo v souvislosti s novým Občanským zákoníkem od 1.1. 2014 k řadě změn.

Pokuta, penále a úrok z prodlení

Pokuty a sankce definuje paragraf 250 (a následující paragrafy) daňového řádu. Pokud podnikatel nepodá daňové přiznání včas, musí zaplatit pokutu ve výši 0,05 % stanovené daně za každý den prodlení - maximálně ale do výše pěti procent z daně.

Může se například stát, že se zmýlíte v datu a omylem odevzdáte růžový formulář nikoli v dubnu, ale až koncem června, kdy doručují přiznání na FÚ ti, již mají daňového poradce či povinný audit. Doručíte-li tedy dokumenty s tříměsíčním zpožděním, zaplatíte za 90 dní prodlení pokutu ve výši 4,5 procenta stanovené daně (90 x 0,05 %). V paragrafu 250 daňového řádu jsou ale popsány i další sankce za neodevzdání přiznání:

- 0,05 % stanoveného daňového odpočtu (například na manželku a dítě) za každý následující den prodlení, nejvýše však 5 % stanoveného daňového odpočtu,

- 0,01 % stanovené daňové ztráty za každý následující den prodlení, nejvýše však 5 % stanovené daňové ztráty.

Pokuta je sice omezena horní hranicí, přesto může být pro řadu živnostníků citelná. Ani v případě dlouhého zpoždění a velmi vysokých daní nesmí přesáhnout 300 tisíc, nejméně zaplatíte 500 korun

Pokud plátce daň nepřizná a nezaplatí, hrozí mu další postihy. Především jde o penále až ve výši 20 procent z daně, kterou vám berní úředníci vyměří za to, že jste finančnímu úřadu nesdělili „správnou výši daně“. Tato sankce je podrobně definována v paragrafu 251 daňového řádu.

A konečně budete muset uhradit úrok z prodlení z nezaplacené daně. I v tomto případě platí, že pokud nestihnete zaplatit v řádném termínu, počítá se úrok (podle § 252) od pátého pracovního dne po dni splatnosti.

Úrok je 14,75 procenta ročně – skládá se z pevně stanovené hodnoty (14 procent) a repo sazby ČNB, která je aktuálně ve výši 0,75 procenta. Úrok se počítá pouze do pěti let od původního termínu splatnosti, do částky 200 korun se nevyměřuje.

Chyba daňového poradce: Kdo nese odpovědnost?

Výhody při zpracování dańového přiznání daňovým poradcem