Zestátněné banky RBS a Lloyds žijí zcela odlišné životy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: morebyless, Flickr.com (CC BY 2.0)

Kontrast mezi dvěma zestátněnými britskými bankami by těžko mohl být větší. Banky Royal Bank of Scotland (RBS) a Lloyds se nově připomněly reportem o hospodaření: zatímco první jmenovaná oznámila další ztrátu ve výši 3,5 miliardy liber a pokračování rozprodeje majetku, Lloyds poprvé od zestátnění vyplatí dividendu.

Pod státní křídla šly banky s odlišnými problémy. Vláda poskytnutím pomoci získala v Lloyds podíl 43 procent a v RBS dokonce 81 procent. Kontrolní podíl v RBS dal kabinetu možnost udělat z banky fackovacího panáka a například omezením bonusů a platů daňovým poplatníkům ukázat, že se s bankéři mazlit nebude.

„RBS se musí soustředit na britský trh a přijít s plánem na splacení státní pomoci,“ uvedl ostrovní ministr financí George Osborne. Návrat státních peněz z RBS je však v nedohlednu. Na rozdíl od Lloyds, kde se vláda se ziskem zbavila již poloviny svého podílu, který poklesl ze 43 na 24 procent.

RBS se musí soustředit na britský trh a přijít s plánem na splacení státní pomoci

Oznámení o výplatě dividendy ve výši 0,75 pence na akcii doprovodilo sdělení, že portugalský šéf Lloyds António Horta-Osório za loňský rok dostane celkem 11,5 milionu liber. Naopak Ross McEwan, šéf RBS, která je v červených číslech již sedmý rok v řadě, přispěchal s prohlášením, že on žádný bonus nedostane.

Více nenáviděných bankéřů, kteří se stali symbolem hamižnosti, vyprodukovala RBS. Nejznámějším se stal Fred Goodwin, který po vypuknutí krize v roce 2008 odešel do penze s ročním důchodem 650 tisíc liber (přes 24 milionů korun). V té době se ještě honosil titulem sir, před třemi lety mu jej však královna odebrala.