Zhodnocení očekávejte tam, kde je dlouhodobá poptávka

Zdroj: XIXOIO

Při výběru finančních produktů se zajímáme především o potenciál zhodnocení. Současná globální krize nám však dává drahou lekci, že minimálně stejnou pozornost bychom měli věnovat také předvídatelným vnějším vlivům. Jako aktivní správci svých financí se přece nechceme podílet na sanaci škod, které způsobil někdo jiný.

Jak zajíci školili vlky z Wall Street

Je pondělí 1. února 2021. Cena stříbra na světových trzích letí strmě vzhůru a překonává maxima za posledních 8 let. Graf komodity záhy kopírují také akcie těžařských společností. Makléři na Wall Street kroutí nechápavě hlavami. Co stojí za nečekanou poptávkou, energetický megaprojekt? Průmyslový objev? Kdepak. To si s nimi jen zašpásovali sotva dvacetiletí výrostci, drobní investoři, svolávající se přes sociální síť Reddit. Skupují stříbro natruc velkým hráčům, kteří sázeli na jeho pokles. Tenhle investiční „prank“ nejlépe ilustruje zranitelnost finančních trhů. Takových vnějších vlivů je ovšem celá škála, od zbrklého tweetu až po globální krizi, kterou nyní procházíme. Podobné otřesy mohou zasáhnout i poměrně odolné konzervativní portfolio.

Reálný růst je tam, kde jsou reálné potřeby

Většina z nás má obdobné motivace – zhodnotit prostředky tak, aby nám později generovaly zajímavý jednorázový zisk či dlouhodobý pasivní příjem. Abychom se vyhnuli nepříjemným překvapením, je rozumné vkládat peníze tam, kde je růst založen na reálné hodnotě, tedy imunní vůči spekulacím. Zaručený manuál neexistuje -  tím spíš u produktů s vysokou volatilitou.  Stabilní dlouhodobé zhodnocení lze však očekávat tam, kde se hodnota aktiv opírá o reálnou poptávku po službě či produktu. Pokud je součástí příběhu značky uspokojení potřeb osob nebo společností, existuje větší pravděpodobnost, že i vaše investice bude úspěšná.

Nemusíte podnikat, abyste participovali na úspěchu

Právě na jednoduchém principu efektivního spojení nabídky s poptávkou je založen nově vznikající ekosystém XIXOIO. Unikátním způsobem propojí ambicióznější drobné vkladatele s firmami, které postrádají nabídku dostupného a pružného financování. Prakticky kdokoli z nás tak může zhodnotit volné finance v podnikatelském projektu, aniž by sám začal podnikat. Kumulované prostředky budou uvolňovány postupně, vždy při dosažení dílčí fáze projektu, podobně jako když firma staví dům. To je motivace pro rychlé a efektivní spuštění celého projektu a předpoklad očekávané návratnosti. Díky novým technologiím vám takto mohou plynout podíly na výnosu nejen z firmy, ale třeba z konkrétního inovativního produktu, který vás zaujal.

Zrodila se nová příležitost

XIXOIO je důmyslným spojením výhod hned několika finančních nástrojů – garantuje smluvní vztah díky blockchainu, má nízké vstupní náklady, umožní přímý vklad jako v případě crowdfundingu, ale přitom s kontrolou obvyklou u klasických úvěrů. V druhé polovině letošního roku bude otevřeno rozhraní pro založení projektů a inteligentní vyhodnocování jejich reálné hodnoty, ale už nyní je možné realizovat vklad přímo do samotného ekosystému. Bližší informace najdete na xixoio.com.