Zisk Bank of America se ve čtvrtém čtvrtletí propadl o 63 procent

Bank of America

Bank of America Zdroj: reuters

Druhý den výsledkové sezony na americké Wall Street investorům mírně pokazil dobrou náladu. Včera své výsledky zveřejnily Bank of America a Citigroup. Bank of America, druhá největší banka v USA, se za čtvrté čtvrtletí pochlubila ziskem 29 centů na akcii po očištění od jednorázových nákladů oproti očekávání analytiků v rozpětí 14 až 26 centů za akcii.

Při započtení mimořádných nákladů však banka v posledním loňském kvartále dosáhla pouze zisku tří centů na akcii. Meziročně jí tak klesl zisk o 63 procent z 1,99 miliardy na 732 milionů dolarů. V celém loňském roce se však téměř ztrojnásobil na 4,2 miliardy dolarů.

Dvě dohody na urovnání sporů o pochybení při prodeji hypoték a zabavování nemovitostí dominují jednorázovým položkám, které ze zisku za poslední tři měsíce loňského roku Bank of America umazaly 3,8 miliardy dolarů. Dohoda s agenturou Fannie Mae stála přibližně 16 centů na akcii a ukončení sporů o nelegálně zabavené nemovitosti šest centů na akcii.

Vývoj akcií Bank of AmericaVývoj akcií Bank of America | E15

Horší byly také výsledky Bank of America na úrovni výnosů. Ty v posledním kvartále loňského roku dosáhly 18,89 miliardy dolarů. Banka tak nenaplnila očekávání analytiků oslovených agenturou Bloomberg, kteří očekávali očištěné výnosy 21 miliard dolarů. Akcie Bank of America otevřely o procento níže.

Investory nepotěšily ani výsledky americké Citigroup, která již v prosinci oznámila, že zruší 11 tisíc pracovních míst. V posledním loňském čtvrtletí bance v meziročním srovnání vzrostl zisk o 25 procent na 1,2 miliardy, za celý rok se ale propadl o 32 procent z 11 miliard na 7,5 miliardy dolarů. Tedy 69 centů na akcii při očekávání 96 centů. Citigroup musela na urovnání právních sporů vynaložit 2,32 miliardy dolarů. Akcie reagovaly oslabením o dvě procenta při otevření trhu.

Klesající bonusy

Americké banky přistoupily ke snižování bonusů, a to častokrát navzdory rostoucím ziskům. Například investiční banka Goldman Sachs, která za loňské čtvrté čtvrtletí vykázala nejlepší výsledky za poslední tři roky a dokázala, že se umí poprat se stagnující ekonomikou i novou regulací, snížila celkový objem vyplácených bonusů o 11 procent na 1,98 miliardy dolarů. Částečně se na tom podílelo zrušení stovek pracovních míst. Náklady na odměny v investiční divizi JP Morgan meziročně vzrostly o 21 procent na 2,2 miliardy dolarů, ale banka snížila šéfovi Jamiemu Dimonovi roční bonus na polovinu, tedy deset milionů dolarů.