Zlato jako peníze: kanadský platební systém hodlá překonat tradiční měny

Zlato, ilustrační foto

Zlato, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Jako kryptoměna, ale bez související nejistoty – tak popisují její zakladatelé projekt BitGold, aplikaci umožňující převádět lokální měny na zlato a následně jej používat jako běžné platidlo. První uživatele už má kanadská firma i v Česku. Kritici BitGoldu vytýkají, že je takřka ideálním nástrojem pro praní špinavých peněz.

BitGold odstartoval loni. Po deseti měsících provozu se blíží prvnímu milionu uživatelů, každý den přibývají zhruba další dva tisíce. Hlavní využití platformy vidí její zakladatelé při mezinárodních transakcích. Systém umožňuje během několika vteřin či nanejvýš minut převést peníze na zlato a to následně poslat jinému uživateli BitGoldu, který si jej poté může vybrat v libovolné světové měně.

„Rozhodli jsme se vytvořit potřebnou technologii, aby bylo možné použít zlato jako peníze,“ vysvětlil princip BitGoldu jeho spoluzakladatel Josh Crumb během pražské prezentace projektu.

Big Mac jste si v roce 1985 mohli koupit za stejné množství zlata jako dnes

Ve srovnání s tradičními bankovními převody přitom obě strany výrazně ušetří. Zatímco BitGold si z každého převodu měny na zlatý účet nebo naopak účtuje jednoprocentní transakční poplatek, banky si při průměrném mezinárodním převodu z celkové částky odečtou šest až sedm procent, uvádí firma.

Podle ředitele BitGoldu Darrella MacMullina si zlato na rozdíl od měn dlouhodobě drží stejnou hodnotu. „Třeba Big Mac jste si v roce 1985 mohli koupit za stejné množství zlata jako dnes a stejné je to i s dalším zbožím,“ řekl. BitGold tak využívá mnoho Argentinců, kteří na „zlaté“ účty přesunuli své úspory v obavách z budoucího vývoje ekonomiky své země.

Ceny zlata v posledním roceGraphical visualization of market data.

Jiným relativní stabilita zlata pomáhá v obchodě. „Jeden z našich klientů ze Severní Karolíny prodává koncovým zákazníkům v Latinské Americe a zboží nakupuje v Hongkongu. Díky redukci kurzového rizika zvýšil marže na dvoj- až trojnásobek,“ uvedl Crumb.

Ve stopách zaniklého systému

Ačkoliv Crumb nezastírá inspiraci Bitcoinem, oproti němu a dalším kryptoměnám nabízí BitGold ještě jednu výhodu. Uživatel je přímým vlastníkem zlata, které prostřednictvím BitGoldu nakoupil. Cenný kov je uložený v jednom z trezorů společnost Brinks.

BitGold není prvním moderním pokusem o využití zlata jako platidla. Na podobném principu fungoval už od roku 1996 systém E-gold. Platforma se ale postupem času stala terčem hackerů a prostředkem k praní špinavých peněz. Vše vyvrcholilo odsouzením představitelů firmy a zánikem E-goldu. Obavy ze stejného osudu nyní provázejí i BitGold.

Firma ujišťuje, že se řídí platnými kanadskými zákony proti praní špinavých peněz. Jednotlivé transakce jsou navíc preventivně omezeny stropem sto tisíc eur.