Znárodnění? Španělské banky odepíšou podíly drobných investorů

španělská banka Bankia

španělská banka Bankia Zdroj: Profimedia.cz

Španělsko se bude muset vzdát velké části kontroly nad svými bankami. Samotné banky musí odepsat určité cenné papíry v několikamiliardové hodnotě, které drží převážně drobní investoři. To jsou podle listu Financial Times (FT) podmínky půjčky v hodnotě až 100 miliard eur, kterou španělským bankám poskytne eurozóna.

Jak uvádí návrh dohody o pomoci, který by měli ministři financí eurozóny podepsat 20. července, musí banky před přijetím půjčky odepsat podřízení bankovní dluhopisy a preferenční akcie. „Banky a jejich akcionáři převezmou ztráty předtím, než jim bude poskytnuta pomoc,“ píše se v dokumentu, z nějž FT citují.

Podle španělské centrální banky drží místní finanční ústavy tyto takzvané akciové a hybridní kapitálové nástroje v hodnotě 67 miliard eur, většinu pak drží drobní střadatelé, kteří do nich investovali jako do bezpečných cenných papírů.

Španělský ministr financí Luis de Guidos připustil, že umožnit drobným investorům přístup k tomuto druhu cenných papírů byla chyba. V rámci dohody o mezinárodní půjčce bude muset Španělsko v budoucnu retailové zákazníky lépe ochránit a omezit jim možnost nákupu některých finančních nástrojů.

Evropská debata o kompletní záchraně Španělska neutuchá

Návrh dohody o pomoci španělským bankám podepsali ministři financí eurozóny v úterý ráno. První platba ve výši proběhne na konci července. Podle eurokomisaře pro hospodářství Olliho Rehna tyto peníze poslouží jako „rezerva pro nepředvídatelné události“. „Určitě to pomůže obnovit a posílit důvěru ve španělský bankovní sektor,“ dodal. Zbytek banky dostanou po ohodnocení jejich individuálních potřeb v září.

Podmínky pomoci zahrnují také přenesení kontrolních pravomocí španělské centrální banky nad místním finančním sektorem na Evropskou komisi, Mezinárodní měnový fond a Evropskou centrální banku. Samotná Banco de España pak musí prověřit své kontrolní mechanismy.

Kvůli záchranným půjčkám se Madrid bude muset podrobit také pravidelným čtvrtletním mezinárodním kontrolám. Ty se ale na rozdíl o jiných zemí čerpajících pomoc eurozóny nebudou týkat státního rozpočtu.