Firma s Gatesovou a Bezosovou účastí chce v Grónsku těžit kovy na výrobu elektromobilů

Pod ledem na západním pobřeží Grónska se mohou skrývat bohatá naleziště niklu, kobaltu, mědi a dalších kovů potřebných k výrobě elektromobilů. Americký startup KoBold Metals je plánuje najít a vytěžit.

Pod ledem na západním pobřeží Grónska se mohou skrývat bohatá naleziště niklu, kobaltu, mědi a dalších kovů potřebných k výrobě elektromobilů. Americký startup KoBold Metals je plánuje najít a vytěžit. Zdroj: Creative Commons

Pod ledem na západním pobřeží Grónska se mohou skrývat bohatá naleziště niklu, kobaltu, mědi a dalších kovů potřebných k výrobě elektromobilů. Americký startup KoBold Metals je plánuje najít a vytěžit.
Hlavní město Grónska Nuuk má zhruba jen devatenáct tisíc obyvatel.
Společnost KoBold Metals finančně podporuje například miliardář a spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates.
Do projektu investoval také zakladatel Amazonu a nejbohatší člověk světa Jeff Bezos.
Elektromobily by podle současných předpokladů měly v roce 2040 tvořit nejméně dvě třetiny celosvětově prodaných aut. Materiály potřebné pro jejich výrobu se proto stávají žádaným zbožím.
6
Fotogalerie

Americký výzkumný startup KoBold Metals, mezi jehož investory patří miliardáři Jeff Bezos a Bill Gates, chce v Grónsku pomocí umělé inteligence pátrat po surovinách potřebných k výrobě elektromobilů, uvedla agentura Reuters. Uzavřel proto partnerství s grónskou společností Bluejay Mining, s jejímiž akciemi se obchoduje na londýnské burze.

Projekt Disko-Nuussuaq se uskuteční na západním pobřeží Grónska. KoBold do něj investuje patnáct milionů dolarů, zhruba 325 milionů korun, za které získá 51procentní podíl. Americký startup spolu s Bluejay Mining chce na odlehlých územích hledat a těžit kovy, jako jsou kobalt, nikl, měď nebo platina. 

Západní Grónsko má podle dřívějších studií podobnou geologickou strukturu jako region v okolí sibiřského města Norilsk, který patří k hlavním světovým nalezištím niklu a platiny. 

Cenné papíry Bluejay Mining po oznámení zprávy v pondělí zdražily o 26 procent a ve výrazném zisku se držely i během úterního dopoledne.

„Tato dohoda je pro nás transformativní. Těší nás, že jsme získali partnera ze špičky mezi technickými inovátory, za kterým stojí jedni z nejúspěšnějších investorů na světě,“ prohlásil Bo Steensgaard, výkonný ředitel Bluejay Mining. 

KoBold byl založen v roce 2018 v Kalifornii, jeho většinovým vlastníkem je Breakthrough Energy Ventures, klimatický a technologický fond zaměřený na urychlování inovací v oblasti udržitelné energie a technologií vedoucích ke snižování emisí skleníkových plynů. 

Breakthrough Energy založil Bill Gates a finančně jej podporuje třeba i miliardář a newyorský exstarosta Michael Bloomberg, investor Ray Dalio či nejbohatší člověk planety Jeff Bezos. 

Lithium, kobalt, měď a nikl představují klíčové materiály nezbytné pro výrobu elektromobilů. Lze proto očekávat, že se o ně státy a podniky budou v příštích letech přetahovat. 

Na základě studie, kterou tento týden zveřejnila agentura Bloomberg, budou elektromobily v roce 2040 tvořit nejméně dvě třetiny globálně prodaných vozů. Jejich počet se má v následujících dvou dekádách zvednout z nynějších tří milionů na 66 milionů. Hlavními lídry v přechodu od spalovacích motorů na elektrické mají být Evropa a Čína. 

Ceny uhlíkově neutrálních aut mají postupně klesat a stávat se dostupnými pro širokou veřejnost. Studie nicméně upozorňuje, že pokud chce svět k roku 2050 dosáhnout uhlíkové neutrality, je třeba ve snižování emisí skleníkových plynů v dopravě přidat.