Firmy jsou drahé jako před koronavirem. Loňský propad investoři považují za jednorázovou věc

Ani koronavirus nesrazil cenu firem (ilustrační foto)

Ani koronavirus nesrazil cenu firem (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Koronavirová pandemie se ocenění firem příliš nedotkla. Tuzemské společnosti se obchodují za podobné násobky EBITDA (zisk před úroky, daněmi a odpisy) jako před příchodem koronaviru. 

„Valuační násobky jsou víceméně v relaci s obdobím před koronavirem. Spíše stále evidujeme nižší násobky na českém trhu ve srovnání se západní Evropou, což bylo i před koronavirem,“ uvádí generální ředitel Patria Corporate Finance Marek Rehberger.

Podobně se vyjadřují i další experti. „Na výkonnost roku 2020 nahlížejí investoři s rezervou a snaží se spíše klást důraz na delší období a udržitelnost výkonnosti,“ říká expert na fúze a akvizice KPMG Adam Páleníček a dodává: „Tudíž optikou čísel 2020 došlo k meziročnímu poklesu transakčních násobků u společností, které mimořádně vydělaly v průběhu covidové krize, a naopak stouply transakční násobky u společností, kterým covid způsobil jednorázový propad. Nicméně absolutně je ocenění meziročně srovnatelné.“

Koronavirus tak překvapivě hodnotu společností nepoškodil. Důvodem jsou obrovské stimuly ze strany centrálních bank a vlád, které zachránily ekonomiku a zároveň vyhnaly vzhůru cenu akcií, dluhopisů či právě firem.

Tuzemští majitelé společností tak mohou nyní prodat za stejnou cenu jako před příchodem pandemie, přestože ta se mohla na ziscích společností nepříznivě projevit. „Vidíme o deset až patnáct procent vyšší násobky EBITDA, které tím pádem vyrovnají nebo i převýší celkové ocenění v případech, kdy EBITDA samotná vlnou pandemie poklesla či nerostla jako normálně,“ upozorňuje Jan Hadrava, ředitel fúzí a akvizic PwC ČR.

Na druhou stranu nejsou investoři ochotni připlácet ani za firmy, které na koronaviru vydělaly, například společnosti z oblasti e-commerce. „Především vlastníci společností v e-commerce, kterým covid ve většině případů pomohl a zažily rekordní růst, vycítili příležitost dobře prodat. Nicméně investoři jsou v tomto obezřetní a dobře si uvědomují, že rok 2020 byl v tomto sektoru mimořádný, a nechtějí do svých nabídek plně promítnout mimořádné růsty,“ popisuje Páleníček.

Kromě cen se vrací do běžných kolejí i celý trh fúzí a akvizic. Ten sice v minulém roce a na začátku roku letošního zmrazila koronavirová pandemie, ale nyní naopak stejný vliv pomáhá k jeho dramatickému oživení.

„Zaznamenáváme minimálně dvojnásobnou aktivitu ve srovnání s předpandemickými roky. Ta navíc neutichá a proudí nové a nové zakázky,“ říká Hadrava. Podobně se vyjadřují i další poradci, investiční bankéři a advokáti. „V posledních dvou až třech měsících vnímáme velké oživení trhu akvizic,“ říká Pavel Fára, partner advokátní kanceláře Delta legal.

Podle Rehbergera roste aktivita od jara. „Obrací se na nás významně více klientů, jak prodávajících, tak kupujících,“ dodává.