Firmy místo akcií stále častěji upisují vlastní virtuální mince

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

USB zařízení na těžbu bitcoinu
Bitcoin
3
Fotogalerie

Zapomeňte na emise akcií, nadějné startupy objevují nový způsob, jak do sebe od investorů nasát kapitál. Primární úpisy digitálních mincí jsou lákavé svou neregulovaností a decentralizací. Stejně jako celý sektor kryptoměn.

Velikost úpisů veřejného úpisu mincí (ICO) překonává rekordy. Společnost Bancor zabývající se metodami, jak usnadnit emisi obchodovatelných digitálních mincí na trzích kryptoměn, tímto způsobem nedávno vybrala 153 milionů dolarů.

Tyto digitální “mince” (takzvané tokeny), vyměnitelné za virtuální měny jako je ether či bitcoin, jsou ekvivalentem akcií na burze a slouží jako další zdroj financování firemního rozvoje. Narůstající popularita této metody navíc potvrzuje trend prorůstání virtuálních měn do stále většího množství aspektů života.

V Česku lze kryptoměnou bitcoin nově platit například v českém e-shopu Alza, ve formě předplácení kreditu zákazníka s ním pracuje i server na rozvážku jídla DámeJídlo.cz. V zahraničí jdou ještě dále, ve Spojených státech si zákazníci mohou za bitcoiny koupit vlastní dům nebo auto, na Kypru zase ve měně Bitpay platit školné. Digitální měny se dají i studovat, například také právě na Kypru.

Podívejte se na platbu bitcoiny v praxi:

Video placeholde

Platba Bitcoiny • e15

Výhody virtuálních měn přitom existují hned na několika úrovních. Žádné náklady na zprostředkování transakcí. Možnost úspěšně spekulovat a vydělávat na rostoucích kurzech. Stoupence digitálních měn, kteří nemají v oblibě dohled státu, také potěší jejich decentralizace a díky veřejné databázi transakcí zároveň i celková transparentnost.

To všechno jsou aspekty, které vedou firmy k tomu, že peníze od investorů zkoušejí získat emisí vlastních virtuálních mincí namísto akcií, jež jsou svázány mnohými procesními překážkami.

Kryptoměny mají však i své nedostatky, neustálé změny v hodnotě oběživa, nedořešená otázka regulace, minimum jistot. Také ne každý projekt, který je na kryptoměnách založený, automaticky skončí úspěchem. Příkladem může být i ambiciózní projekt MarsCoinu, virtuální měny, která si vytkla za cíl stát se oficiální měnou Marsu. U investorů se ale nesetkala s velkým pochopením.