Inflace překvapila ČNB i analytiky, vzrostla o 0,6 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Michael Tomes

Spotřebitelské ceny v Česku v dubnu meziročně stouply o 0,6 procenta, zrychlily tak růst z 0,3 procenta v březnu. Na zrychlení inflace mělo vliv hlavně zdražení alkoholických nápojů, tabáku a dovolených, méně než v březnu meziročně zlevnily pohonné hmoty, uvedl Český statistický úřad.

Analytici odhadovali dubnovou meziroční inflaci mezi 0,2 procenta a 0,6 procenta. Ve srovnání s březnem se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,6 procenta.

Spotřebitelské ceny v dubnu nečekaně vyskočily, uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. „Překvapily nás všechny složky inflace. Tahounem byla jádrová inflace. Ta odráží, že se ekonomice skutečně daří a že obchodníci zvedají ceny i kvůli vyšší poptávce,“ dodal.

Růst cen tabáku a alkoholu

Tabákové výrobky podle Davida Marka z Deloitte zdražily kvůli postupnému zahrnutí vyšší spotřební daně. „Zásob se starým kolkem ubývá a průměrná cena tak stoupá,“ podotkl.

„Překvapení se z velké části soustředilo do prudkého zvýšení cen alkoholických nápojů, které k meziměsíční inflaci přidaly úctyhodných 0,3 procentního bodu. Vývoj v dalších skupinách spotřebního koše už větší překvapení nepřinesl,“ komentoval čísla Patrik Rožumberský z UniCredit Bank.

Dubnová inflace byla poprvé od června vyšší než odhady ČNB
Dubnová meziroční inflace byla o 0,3 procentního bodu vyšší, než očekávala v aktuální prognóze Česká národní banka. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub. Důvodem rozdílu byl především vývoj cen potravin včetně alkoholu a tabáku. V dubnu spotřebitelské ceny meziročně stouply o 0,6 procenta. Inflace tak byla vyšší než odhady centrální banky poprvé od června loňského roku. „Zveřejněná data představují mírně proinflační riziko prognózy ČNB,“ uvedl Holub.
Ceny potravin včetně alkoholu a tabáku v dubnu meziročně stagnovaly, zatímco prognóza ČNB očekávala jejich pokračující meziroční pokles. Stejný dopad měly také o něco vyšší než odhadované meziroční růsty regulovaných cen. Korigovaná inflace bez pohonných hmot byla naopak pod odhady ČNB.
„Tento ukazatel jádrové inflace však i nadále zůstává nad jedním procentem, což odráží vliv rostoucí domácí ekonomiky a zvyšujících se mezd,“ uvedl Holub. Dubnový meziroční propad cen pohonných hmot odpovídal odhadům ČNB.

„Dubnová data o inflaci hlásí výraznější růst spotřebitelských cen, než co čekaly finanční trhy a ČNB: jak trhy, tak centrální banka očekávaly meziroční inflaci shodně na úrovni 0,3 procenta,“ uvedl Radomír Jáč, analytik Generali Investments CEE. „Na úrovni 0,6 procenta vyrovnala meziroční inflace svou letošní nejvyšší úroveň, jež byla zaznamenána v lednu,“ dodal.

Vývoj inflace

Cz Inflation Rate

Ve srovnání s březnem se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,6 procenta. Zdražily alkoholické nápoje a tabákové výrobky, víc lidé platili za oděvy a obuv. Po osmi měsících poklesu cen zdražily pohonné hmoty.

Meziroční růst cen alkoholických nápojů zrychlil na 6,8 procenta, u tabákových výrobků na 3,9 procenta. Pohonné hmoty zlevnily o 13,9 procenta, v březnu byl ale pokles jejich cen víc než patnáctiprocentní. Dovolené proti loňskému dubnu zdražily o pět procent, vzrostly také ceny nájemného, elektřiny, tepla a vody, obuvi a mírně i oděvů. O půl procenta zlevnil zemní plyn, nadále klesaly ceny potravin, telefonických služeb a mobilních telefonů.

Ceny zboží úhrnem klesly o desetinu procenta, ceny služeb vzrostly o 1,4 procenta.

Analytici: Dubnový vývoj nezaručuje další růst inflace
Dubnový nárůst inflace nezajišťuje, že by měla inflace i v dalších měsících růst, domnívají se analytici oslovení ČTK. Inflace spíše podle nich setrvá na současné úrovni nebo dokonce klesne. Jedno procento pak překoná podle ekonomů až ke konci roku.
Spotřebitelské ceny v Česku v dubnu meziročně stouply o 0,6 procenta, zrychlily tak růst z 0,3 procenta v březnu. Na zrychlení inflace mělo vliv hlavně zdražení alkoholických nápojů, tabáku a dovolených, méně než v březnu meziročně zlevnily pohonné hmoty. Ve srovnání s březnem se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,6 procenta.
„Dubnový vývoj inflace neznamená automaticky, že inflace nyní jen poroste. Naopak velmi pravděpodobně v nejbližších měsících ještě mírně klesne. Ovšem riziko jejího poklesu do záporu citelně kleslo,“ uvedl například hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.
I podle analytika Komerční banky Viktora Zeisela by inflace mohla ještě klesnout kvůli ohlášenému zlevnění cen plynu pro spotřebitele. „Celková inflace by měla akcelerovat ke konci roku. I tentokrát bude hrát hlavní roli efekt statistické základny,“ uvedl.