Inflace roste kvůli rekordním cenám benzínu a nafty

benzin

benzin Zdroj: profimedia.cz

Ceny pohonných hmot se již projevily v meziměsíčním růstu inflace. Růst spotřebitelských cen v srpnu zrychlil meziročně na 3,3 procenta z červencového růstu 3,1 procenta.Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Meziroční zrychlení cenového růstu podle statistiků způsobily zejména ceny v dopravě v důsledku zvýšení cen pohonných hmot o 6,5 procenta ze 3,1 procenta v červenci. Statistici uvedli, že to byl největší meziměsíční cenový růst pohonných hmot od prosince 2010, a jejich ceny se tak po třech měsících poklesu vrátily téměř na úroveň měsíce května. Z potravin meziměsíčně zdražily především mouka o 7,3 procenta, jogurty o 3,2 procenta, rostlinné tuky o 2,8 procenta a čaje o 2,9 procenta.

Srovnání meziměsíčního růstu inflace

Vývoj inflaceVývoj inflace | CSU

Největší vliv na meziroční růst spotřebitelských cen v srpnu měly i nadále ceny za bydlení, vodu, energie, paliva a ceny potravin a nealkoholických nápojů. Například z potravin vzrostly ceny masa o 7,9 procenta, vajec o 62,3 procenta, jogurtů o 13,1 procenta, ovoce o 13,6 procenta, zeleniny o 14,4 procenta a nealkoholických nápojů o 7,6 procenta.

Naopak ceny oděvů meziročně klesly o pět procent a obuvi o 2,5 procenta. Pokles cen za bytové vybavení a zařízení domácnosti podle statistiků ovlivnilo zejména snížení cen přístrojů a spotřebičů pro domácnost o 5,8 procenta a nástrojů i potřeb pro dům a zahradu o 5,6 procenta. Pokračoval pokles cen audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat o 7,2 procenta. Ceny mobilních telefonů o klesly 7,1 procenta.

Ceny zeleniny klesly proti červenci o devět procent, z toho ceny brambor o 28,4 procenta. Ceny ovoce se snížily o 3,1 procenta, a to vlivem poklesu cen peckovin a bobulovin o 22,5 procenta. Nižší byly rovněž ceny běžného pečiva, rýže a vajec. Snížily se ceny oděvů, obuvi, mobilních telefonů a ceny telefonických a telefaxových služeb.