Inflace se vrací. V červenci zdražily hlavně potraviny

Supermarket

Supermarket Zdroj: Tomas Novak/Euro

Spotřebitelské ceny v Česku se v červenci vrátily k růstu. Meziročně se zvýšily o půl procenta, zdražily hlavně potraviny. Proti červnu stouply o 0,2 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Čísla jsou vyšší, než odhadovali analytici.

V červnu byla meziroční i meziměsíční inflace na nule. Za červenec analytici předpovídali meziroční růst v průměru na 0,3 procenta a meziměsíční na 0,1 procenta.

„Zrychlení inflace v červenci je významným krokem k naplnění předpokladu, že nulová inflace v červnu představovala její dno alespoň pro letošní rok,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. V dalších měsících předpokládá pomalý posun inflace k jednomu procentu na konci roku. „Průměrnou inflaci za celý letošní rok odhadujeme na 0,4 procenta, což by bylo nejméně od roku 2003,“ dodal.

Analytik ČSOB Petr Dufek upozornil, že růst inflace ještě může být ohrožen dopady ruských sankcí na dovoz potravin. Ty by mohly z evropských zemí místo do Ruska putovat i na tuzemský trh.

Index spotřebitelských cen - mezinárodní srovnáníHarmonizovaný index spotřebitelských cen - mezinárodní srovnáníHarmonizovaný index spotřebitelských cen - mezinárodní srovnání | CSU

Ceny potravin a nealkoholických nápojů začaly v červenci v meziročním srovnání znovu růst, a to o 0,8 procenta. „Důvodem bylo zejména zrychlení meziročního cenového růstu u některých druhů potravin a zmírnění poklesu cen brambor,“ uvedl ČSÚ. Růst cen zrychlil zejména u chleba, vepřového masa, drůbeže a vajec. Alkoholické nápoje zdražily o 2,5 procenta a tabákové výrobky o čtyři procenta.

Stouply i ceny za oděvy, obuv a pohonné hmoty a také v restauracích. Meziročně méně lidé naopak vydali za bydlení a telefonování. Ceny zboží úhrnem vzrostly o desetinu procenta a služeb o jedno procento.

Analytik: Růst spotřebitelského apetitu není příliš vidět

Proti červnu zdražily zejména dovolené o 12,6 procenta a zemní plyn, u kterého skončila platnost slev z loňského července. Zvýšilo se čisté nájemné, stouply ceny alkoholu a pohonných hmot. Z potravin byly meziměsíčně vyšší zejména ceny chleba, vepřového masa a drůbeže, zlevnilo ovoce a brambory, pečivo, mouka a rýže. Klesly také ceny oděvů a obuvi. Zboží v úhrnu zlevnilo o desetinu procenta, ceny služeb vzrostly o 0,8 procenta.

Jak ale upozorňuje analytik Michal Kozub z Home Credit, prozatím není vidět, že by ceny hnala nahoru spotřebitelská poptávka. „Vyšší inflaci totiž táhly hlavně ceny tabáku a alkoholu, a ty jsou ovlivněné více spotřební daní než poptávkou. Jakmile začnou výrazněji růst ceny i v ostatních segmentech, jako jsou potraviny, stravování nebo rekreace a kultura, bude to značit větší spotřebitelský apetit,“ uvedl Kozub.

Růst inflace překonal i odhady ČNB

Červencová meziroční inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o 0,2 procentního bodu vyšší. Uvedl to dnes náměstek ředitele sekce měnové a statistiky ČNB Petr Vojtíšek. Za odchylkou stál podle Vojtíška vyšší meziroční růst cen potravin a regulovaných cen. Korigovaná inflace bez pohonných hmot se vyvíjela v souladu s prognózou a odrážela podle ČNB oslabení kurzu koruny z konce minulého roku společně s již mírně proinflačním působením domácí ekonomiky.

Zveřejněná data podle centrální banky nadále potvrzují náhled ČNB, že listopadové rozhodnutí začít používat devizový kurz jako další nástroj měnové politiky významně přispělo k odvrácení hrozby deflace. Oslabený kurz koruny se do inflace prozatím promítá zejména prostřednictvím vyšších dovozních cen, přispívá však i k oživení domácí ekonomiky.