Inflace v EU byla v březnu na nule, vzhůru ji vytáhly Belgie a Švédsko

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Spotřebitelské ceny v eurozóně i v celé Evropské unii v březnu stagnovaly. Vyplývá to ze zpřesněných údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Ceny tak zastavily pokles z předchozího měsíce. Podle prvního, rychlého odhadu zveřejněného koncem minulého měsíce totiž ceny v obou regionech klesly.

Inflaci v březnu nejvíce tlačily dolů ceny pohonných hmot, topného oleje a plynu. Naopak vzhůru je táhlo zdražení v restauracích a dražší dovolené a nájmy.

V březnu ceny klesly v 15 členských zemích. O více než dvě procenta se snížily v Rumunsku a na Kypru. Naopak nejvyšší inflaci měla Belgie a Švédsko. V Belgii inflace činila 1,6 procenta a ve Švédsku 1,2 procenta, v České republice pak 0,3 procenta.

Eurozóna v únoru spadla do deflace poprvé od loňského září. Revize původních březnových údajů směrem vzhůru by mohla být mírně příznivou zprávou pro Evropskou centrální banku (ECB), které se stále nedaří dostat inflaci na cílovou úroveň těsně pod dvěma procenty. ECB se v březnu rozhodla podpořit inflaci i hospodářský růst v eurozóně snížením všech úrokových sazeb, posílením programu nákupů dluhopisů a novou nabídkou levných úvěrů soukromému finančnímu sektoru.

Ea Inflation Rate