Inflace v únoru zrychlila, rostly hlavně ceny potravin

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Česká inflace v únoru meziročně zrychlila na 3,7 procenta po lednových 3,5 procenta. Spotřebitelské ceny vzrostly hlavně kvůli zdražení potravin a nápojů. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Analytici odhadovali stejný meziroční růst.

„Únorová inflace dopadla o něco lépe, než jsme čekali, nicméně rozdíl je jen minimální. Oproti lednu se zvyšovaly především ceny potravin a pohonných hmot,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. „Jediným oddílem, kde v únoru ceny klesly, je odívání a obuv,“ dodal analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Hlavní ekonom Next Finace Vladimír Pikora dodává, že inflace stoupla i díky zvýšení nižší sažby DPH z 10 na 14 procent.

Například zemní plyn zdražil o 25,1 procenta, elektřina o 4,2 procenta a teplo a teplá voda o 7,7 procenta. Čisté nájemné bylo vyšší o 5,2 procenta. Mezi potravinami podražil mimo jiné chléb o 16,6 procenta, běžné pečivo o 18,9 procenta, káva o 27,3 procenta a vejce dokonce o 39,2 procenta.

Kromě oděvů na obuvi klesly i ceny přístrojů a spotřebičů pro domácnost, nábytku a bytového zařízení. Dál podle ČSÚ zlevňovala audiovizuální a fotografická zařízení a mobilní telefony. Z potravin bylo proti loňsku levnější ovoce o 2,9 procenta a zelenina o 11,2 procenta, z toho brambory o 40,1 procenta.

Pátý měsíc za sebou navíc rostly ceny pohonných hmot, v únoru to bylo o 1,3 procenta. Průměrná cena motorové nafty (36,75 koruny za litr) a benzinu Natural 95 (36,20 koruny za litr) překročila svá historická maxima z minulého měsíce, uvedli statistici.

Meziročně ceny zboží úhrnem vzrostly o 4,1 procenta a ceny služeb o tři procenta. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl meziročně 103,9 procenta. Součástí imputovaného nájemného jsou platby majitelů nemovitostí do fondů oprav. Proti lednu ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,1 procenta a služeb o 0,4 procenta.

Analytici očekávají, že inflace ještě svého vrcholu nedosáhla. „Předpokládáme, že v dalších měsících bude navíc působit vliv vyšší spotřební daně na tabákové výrobky, který by mohl vytlačit meziroční inflaci až těsně pod čtyři procenta v dubnu. Od poloviny roku by však inflace měla začít pozvolna klesat,“ odhadl Patrik Rožumberský z UniCredit Bank. Mertlík i Dufek předpokládají, že průměrná letošní inflace se ustálí na třech procentech. Podle Rožumberského bude ještě mírně nižší.