Inflace zrychlila, „bramborový“ efekt zmírnily jen propady u operátorů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Inflace v červnu posílila, z květnových 1,3 poskočila na 1,6 procenta. Podle analytiků tak již nehrozí intervence České národní banky proti koruně, protože riziko deflace opadá. Koruna dosáhla svého dvoutýdenního maxima vůči euru.

Koruna dnes vůči euru posílila o 17 haléřů a vyšplhala se až na 25,81 koruny. K dolaru získala 15 haléřů na 20,04 koruny. „Koruna byla slabá proto, že se trh bál intervence. Nyní mohou spekulanti tento faktor z kurzu koruny odečíst a vychází jim, že má být koruna silnější,“ vysvětlil hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

„Zrychlení z květnové hodnoty bylo nečekaně prudké a souviselo především s překvapivě silným bramborovým efektem. Cena brambor byla v porovnání s loňským červnem téměř dvojnásobná,“ uvedl ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Inflace podle něj díky ožívající poptávce spotřebitelů dále poroste.

Pikora ale tak optimistický není, upozorňuje na to, že inflaci popohnaly vyšší ceny, nikoli stoupající spotřeba. „V ekonomice není poptávka, recese pokračuje. Vliv nových brambor se už vyčerpal. Nahoru může sice ještě vyskočit benzín, pokud bude pokračovat strach z dalšího vývoje v zemích produkujících ropu, tím ale výčet faktorů tlačících ceny nahoru končí,“ uvedl.

Dlouhodobě rostou hlavně ceny potravin a nealkoholických nápojů, v červnu stouply o 6,3 procenta. „Zatímco dříve jsme byli zvyklí na to, že inflaci v ČR generují především regulované ceny bydlení, nyní jde především o potraviny,“ upozornil analytik ČSOB Petr Dufek.

Největší propad cen zažívají telekomunikace, kde mobilní operátoři přišli s vlnou tarifů nabízejících neomezené volání. Výsledkem byl v červnu propad průměrných cen o 12 procent.

Kurz koruny k euru v posledních pěti letechKurz koruny k euru v posledních pěti letechKurz koruny k euru v posledních pěti letech|bruner@mf.cz